Софийската градска прокуратура е отказала да образува наказателно производство по изнесения запис от партийното събрание на "Продължаваме промяната" от май месец миналата година. Това съобщи БТА, позовавайки се на информация от прокуратурата.

Според наблюдаващият прокурор - липсват достатъчно данни за извършено престъпление.

За събранието стана ясно от депутата Радостин Василев, който е направил записа онлайн и го изнесе публично на пресконференция на 26 май. След това самият Радостин Василев напусна ПГ на "Продължаваме промяната" и стана независим депутат.

Още преди Василев да организира пресконференцията си от "Продължаваме промяната" предупредиха, че се готви активно мероприятие, а и след това не веднъж намекваха, че в него пръст имат и службите, включително ДАНС. Срещу самия Радостин Василев се води дело за принуда, от времето когато беше депутат от ИТН и напусна партията на Слави Трифонов. 

ПП скочиха: Провежда се активно мероприятие на дълбоката държава

ПП скочиха: Провежда се активно мероприятие на дълбоката държава

Радостин Василев е само инструмент на службите

Самият запис, който бе с продължителност няколко часа, предизвика обаче политически скандал, особено на фона на опитите, които течаха тогава, да се сформира правителство в 49-то Народно събрание между първите две политически партии.

Записът нагнети още повече сложните отношения между "Продължаваме промяната" и президента Румен Радев, бележейки точка на окончателно обръщане. Именно на обсъжданите теми на партийното събрание се опират критиките на Румен Радев към Асен Василев и Кирил Петков, които стигнаха до това президентът да поиска номинираният за премиер с втория мандат акад. Николай Денков да върне мандата за съставяне на правителство неизпълнен.

От записа тръгнаха политически дъвки за "ала-бала с президента", употребявани от БСП, но и не само, както и наративът за "Посолството", активно използван от "Възраждане".

ПП/ДБ не са се отказали от реформата в службите за сигурност

ПП/ДБ не са се отказали от реформата в службите за сигурност

Атанас Атанасов предлага реформа в осем стъпки

Но и не само - именно от записа тръгна противопоставянето между изпълнителната власт в лицето на ПП/ДБ и президентството за нуждата от реформи в службите и евентуалната смяна на ръководителите им. 

Реформата в службите за сигурност бе един от приоритетите, заявен от ПП/ДБ при създаването на правителството Денков-Габриел. Едно от предложенията бе и за сливане на разузнавателните звена. Тази идеят обаче не срещна подкрепа, а председателят на комисията по службите Атанас Атанасов подаде оставка. Също така от ГЕРБ оттеглиха първоначалната си заявка за подкрепа за реформи с аргумента, че по време на война не е добре да се правят реформи. 

През ноември месец напрежението по темата ескалира, когато премиерът Николай Денков поиска оставката на шефа на ДАНС Пламен Тончев. Причината за това бе отказът на Тончев да отстрани заместника си Деньо Денев, който бе първоизточникът на "справката", на база на която ЦИК отмени машинния вот. Президентът Румен Радев обаче отказа да освободи от длъжност ръководителят на ДАНС.