Подкрепата за европейската интеграция на Република Северна Македония не може да е за сметка на българската история и език. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с председателя на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски и заместник-председателя на БАН чл.-кор. проф. Васил Николов.

Разговорът бе в сградата на президентската администрация на "Дондуков" 2. Поводът за срещата бе издадената книга "За официалния език на Република Северна Македония". Държавният глава оцени високо приноса на научната общност у нас в защита на българския език и историческата истина. 

Българите в Сърбия да получат помощ от ЕК срещу коронавируса иска Джамбазки

Българите в Сърбия да получат помощ от ЕК срещу коронавируса иска Джамбазки

Ако Скопие иска членство в ЕС, трябва да спре фалшификацията на историята, признаха в ЕК

Изданието на БАН е подготвено от авторски колектив от дванадесет езиковеди и историци. Ползвани са и консултанти от Българската академия на науките, Софийския университет "Св. Климент Охридски", Югозападния университет "Неофит Рилски" и Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий".

"Книгата разглежда използвания език в югозападната ни съседка в чисто научен, а не в политически план и не засяга въпроса за националното самоопределение на гражданите на Република Северна Македония, тъй като това е дълбоко личен акт за всеки човек", каза проф. Васил Николов.

Северна Македония не й трябва ЕС, ако ще се отказва от език и идентичност

Северна Македония не й трябва ЕС, ако ще се отказва от език и идентичност

Пендаровски не иска българска история: Не мога да повярвам, че през 21 век някой може да оспори чужд език

Научните норми категорично определят официалния език в Република Северна Македония като писмена регионална норма на българския език.

В противоречие с фактите са твърденията за "вековен континуитет на македонския език", тъй като политическият декрет, приет през август 1944 г. в манастира "Прохор Пчински", както и мотивите за създаването му, са публично известни, категорични са изследователите от БАН.

Македония не дава Гоце Делчев - България си имала Левски и Ботев

Македония не дава Гоце Делчев - България си имала Левски и Ботев

Преговорите на българо-македонската комисия още са в застой

Учените от БАН са категорични, че са недопустими и опитите за присвояване и фалшифициране на средновековни български паметници или на трудовете на български възрожденци като братя Миладинови, Кузман Шапкарев, Григор Пърличев и др. Те са писали на български език и са се самоопределяли като българи.

Заради езиковата близост между гражданите на България и на Северна Македония, учените призоваха да няма превод при двустранния културен и медиен обмен.

Трудовете на българските възрожденци, писатели и духовници от Македония да се издават без манипулации и в оригинал в Република Северна Македония.

Македония едностранно прекратила разговорите за общата ни история

Македония едностранно прекратила разговорите за общата ни история

Проф. Димитров не забелязва желание за редовна връзка от македонските си колеги

Припомняме, в края на септември 2019 г. държавният глава свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси от 13 септември, беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Преди това вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Възлово се оказа отказът на България да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.

На 30 септември 2019 г. при среща при президента Румен Радев бе прието, че България не дава безусловна подкрепа на Македония.

ЕС дава 3.3 млрд евро за Западните Балкани

ЕС дава 3.3 млрд евро за Западните Балкани

Борисов получил подкрепа за договора за добросъседство