Очаквам Централната избирателна комисия (ЦИК), правителството и особено МВР да гарантират, че именно автентичният глас на българите, а не купения и корпоративен вот ще определя нашето бъдеще.

Това заяви във вторник президентът Румен Радев в Гурково, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Надявам се, че макар и по трудния начин българските политици вече са осъзнали, че компроматната война и фокусирането върху политиката на отрицанието, а не върху съзиданието, вкарва България в задънена улица, каза Радев.

ЦИК успя да приеме до обяд документите на две партии за регистрация за изборите

ЦИК успя да приеме до обяд документите на две партии за регистрация за изборите

Това са "Атака" и "Булгари" - бившето БНО

Той посочи, че легитимността на политиците се основава върху доверието на гражданите и честността на вота.

Радев бе в Гурково по повод 50 години от обявяването на населеното място за град. 

Без напрежение започна днес работата на Централната избирателна комисия (ЦИК) по приема на документи за регистрация на политическите формации за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

До обяд са приети документите на две партии.

Припомняме, че вчера работата на ЦИК бе блокирана с часове заради конфликта между двете фракция в ДПС - около Делян Пеевски и Ахмед Доган. В крайна сметка вчера бяха приети само документите на две коалиции с тяхно участие и на партия "Зелените".

Едната от подалите документи днес партии е "Атака". Формацията има амбиции да възвърне позициите си, по димите й на лидера й Волен Сидеров, който бе придружаван в ЦИК от съпартийци, от сина си и съпругата си.

Втората партия, подала днес документи за участие във вота, е регистрираната само преди месец "Булгари" - бившето Българско национално обединение (БНО). Лидерът на формацията Георги Георгиев даде заявка, че партията ще работи за запазване на националните интереси и всичко. "В момента сме на ниво срещи с Орбан, от Доналд Тръмп чакаме отговор ", заяви той.

По-късно от пресцентъра на "Булгари" се похвалиха, че партията е подала в ЦИК документите си за регистрация за изборите в 11:11 часа.

ЦИК неподготвена свали напрежението, но не реши проблема

ЦИК неподготвена свали напрежението, но не реши проблема

А при регистрацията на двете ДПС-та не присъства и цялото й ръководство

От формацията изтъкват, че влизат в политиката, защото искат в парламента да се върнат моралът и простите понятия - добро против зло, правилно срещу неправилно.

"В момента не може да се говори дори за политическа хигиена, камо ли за политическа култура", коментират от "Булгари". От партията заявяват също, че в последните 30 години избирателите у нас са поставенки в абсурдна ситуация, като са принуденни да избират не между добро и лошо, а между лошо и по лошо. От партията са уверени, че са на страната на доброто и се обявяват за убедени орбанисти и тръмписти. "Искаме България да стане нормална държава и ще се борим непримиримо за това. Успехът на една държава е успех на милиони граждани, всеки от които допринася за нейното развитие. Убедени сме, че с общи усилия ще наложим необходимия морал и ще направим България по мирна среда за достоен живот", уверяват от "Булгари".

Партия на "Зелените" чака 6 часа да се регистрира в ЦИК

Партия на "Зелените" чака 6 часа да се регистрира в ЦИК

Входът на изборната администрация беше блокиран от двете крила на ДПС