МРРБ ще прави разяснителна кампания за електронните винетки в парламента. Това стана ясно от думите на ресорния министър Петя Аврамова.

По-рано днес червените депутати внесоха искане за разискване на проблема с електронните винетки. Затова и министърът е благодарна на левицата. Радвам се, че ще има такова разискване, защото искам да разкажем всичко това, което е направено до момента за въвеждане на електронната система за таксуване, разказа тя.

Иначе хората купували електронни винетки от над 5000 точки в държавата. В резултат на този интерес над 440 хил. лв. повече са приходите с въвеждането им в сравнение с миналата година.

Всеки пети вини правителството за неразборията с електронните винетки

Всеки пети вини правителството за неразборията с електронните винетки

Плащаме по-скоро за лошо пътно строителство и лоши пътни ремонти

Припомняме, по-рано днес стана ясно и че близо 150 000 електронни винетки са издадени на хора с увреждания.

Проблемите със системата за продажбата на електронните стикери започнаха още от самото начало, поради което от БСП я определиха като "поредният случай, в който имаме провал в иначе елементарна и нескъпоструваща електронна система". Тя трябваше да тръгне на 1 януари под шапката на новосъздаденото преди шест месеца ТОЛ управление.

Още в първия работен ден обаче се оказа, че в цялата страна няма никаква готовност за продажба на електронни винетки. Системата не работеше, а на граничните пунктове дори нямаше монтирани терминали.

Тогава Премиерът Борисов даде 15-дневен срок всички проблеми да бъдат решени, въпреки че още на 3 януари беше обяснено, че терминали на всички гранични пунктове ще има едва в края на месеца.

Скандалът струва 4 уволнения в АПИ. Първо бяха депозирани три оставки в Пътната агенция. Впоследствие Бойко Борисов поиска оставката и на председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов.

На 31 януари възникна технически проблем при закупуването на е-винетки чрез Националния доставчик на услуги, с който Агенция "Пътна инфраструктура" има сключен договор за разпространение. Малко по-късно през деня проблемът беше отстранен. 

Преди два дни пък омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до министър Аврамова да предприеме действия за коригиране на грешно въведените данни на превозни средства или да се възстановят платените от шофьорите суми, както и да се обърне внимание за подобряване на административното обслужване на лица с намалена работоспособност.

Мая Манолова сигнализира МРРБ за нови проблеми с е-винетки

Мая Манолова сигнализира МРРБ за нови проблеми с е-винетки

Настоява те да бъде отстранени в най-кратък срок