Лидерът на партия АБВ Румен Петков призова Националната електрическа компания оптимално бързо да финализира (изграждането на) проекта "Белене", съобщиха от партийната формация. Пред медиите той коментира забавянето на процедурата като умишлено.

"Заради забавянията на електрическата компания министър Петкова трябва ясно да прецени дали този ръководен състав на НЕК възпрепятства реализацията на проекта и просто да ги уволни и да сложи хора, които ще свършат работа", коментира Петков.

АЕЦ "Белене" бил политически инат

АЕЦ "Белене" бил политически инат

България няма нужда от проекта, убеден е Иван Хиновски

Според него, ако енергийният министър не уволни ръководството на НЕК, значи не тя управлява процеса.

Според Петков е необходимо да се водят договори с "Атомстройекспорт" за подготовка на анализ на нормативната уредба и цялостното състояние на документите на централата, които да бъдат съобразени с изискванията на Международната агенция за ядрено регулиране след аварията в АЕЦ "Фокушима". Анализът да бъде внесен в Агенцията за ядрено регулиране и да бъде структуриран собственикът.

После да се издаде строителното разрешение, което според него ще отнеме най-много време. "За нас силното държавническо решение е Националната електрическа компания", каза бившият вътрешен министър от кабинета "Станишев".

Радев очаква по-бързо да се изчисти проблема с лиценза на АЕЦ "Белене"

Радев очаква по-бързо да се изчисти проблема с лиценза на АЕЦ "Белене"

Не можело да се опитваме да строим колос с глинени крака

Припомняме, на 24 юни 2020 г. от Европейската комисия заявиха, че за да бъде изградена АЕЦ "Белене", проектът се нуждае от нов лиценз, какъвто българската страна дори не е поискала.

На 19 август 2019 г. изтече крайният срок за кандидатстването за стратегически инвеститор за строежа на АЕЦ "Белене". Малко по-късно стана ясно, че руската държавна корпорация "Росатом" също е подала заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене". До момента е предоставено заявление за стратегически инвеститор от китайската и корейската ядрена корпорация.

Процедурата беше публикувана на 22 май 2019 година в Официалния вестник на Европейския съюз. Срокът за приключването й е 12 месеца от датата на обявяване.

На 7 юни 2018 г. Народното събрание размрази официално проекта за строителство на втора ядрена централа в България - 30-годишният проект "Белене", след което такова решение гласува и Министерския съвет.

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват и четирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към стротиелството на нова ядрена мощност.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. - в първото правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Темата за проекта АЕЦ "Белене" обаче стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката. Той бе вдигнат по време на третото правителство на Борисов.

БАН публикува доклада си в началото на 2018 годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът "Белене" да стане общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

Крайно време е АЕЦ "Белене" да спре окончателно, скочиха от ДБ

Крайно време е АЕЦ "Белене" да спре окончателно, скочиха от ДБ

Те настояват и за оставката на енергийния министър Теменужка Петкова

На същата пресконференция от партия АБВ настояха за създаване на парламентарни анкетни комисии по скандалните новини от резиденцията на премиера Бойко Борисов и по действията на Националния оперативен щаб (НОЩ).

Едната анкетна комисия в парламента да разгледа темата "Резиденцията на премиера Борисов - снимки и речитативи". Другата анкетна комисия да проучи и оцени действията на Националния оперативен щаб и правителството за справяне с пандемията, поиска Петков.

Той припомни, че на искането на партията да бъдат предоставени протоколите от заседанията на Щаба, питането им е препратено до ресорното министерство с аргумента, че МС не разполага с подобна документация.

Петков изрази съмнение за зависимости от страна на състава на Народното събрание заради липсата на интерес парламентът да разследва снимките на премиера от неговата резиденция.