Призовавам президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради хаоса, който целенасочено се организира на предстоящите парламентарни избори. Така реагира Мая Манолова за поредицата от брифинги днес във връзка с организацията на изборния процес на 4 април и отчитането му.

Видът на протоколите е ясен от седмици.

В схемата участват ЦИК, Информационно обслужване, според Манолова, а и се включват и двете основни партии - ГЕРБ и БСП, които си прехвърлят отговорността за "бъркотията, която самите те създадоха с изборните протоколи".

ЦИК няма да променя изборния протокол

ЦИК няма да променя изборния протокол

Нямало нито един ред, който да не съответства на Изборния кодекс

Манолова определи ситуацията като институционален удар срещу честността на изборния процес: "Изборигейт" и почерта, че е скандално, че това се случва след закриването на 44-то Народно събрание. Сега ли разбраха ГЕРБ и БСП колко са сложни и дълги изборните протоколи? Не бяха ли гласувани те именно от техните членове в ЦИК?, попита Манолова. По думите на Манолово двете партии с промени, приети октомври месец, "минират" възможността резултатите от изборите да излязат в срок.

Честността на изборите е отговорност на депутатите, в това число и от двете основни партии, на ЦИК, Информационно обслужване и на Министерския съвет. Да не забравяме, че има вицепремиер, който отговаря за изборите и който очакваме да се появи ден преди изборите и да обяви, че няма как да се отчетат резултатите, каза още Манолова.

 "Информационно обслужване" предупреди ЦИК, че не може да спази сроковете

"Информационно обслужване" предупреди ЦИК, че не може да спази сроковете

Машинно гласуване ще бъде проведено в над 2/3 от образуваните секции в страната