Държавният глава Румен Радев е провел телефонен разговор със заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, отговарящ за икономиката в интерес на хората. Това съобщават от прессцентъра на държавния глава.

Българският президент е откроил предприетите от служебното правителство мерки за устойчивост на публичните финанси и за гарантиране на макроикономическата стабилност, както и значението на това да не се допуска висок държавен дълг, да се води разумна бюджетна политика в условията на криза.

Румен Радев е посочил ролята на България за енергийната стабилност в Югоизточна Европа чрез износа на електроенергия за съседните държави, както и чрез междусистемната газова свързаност. "Това е ключов фактор за овладяване на инфлационните процеси не само в България, а и в целия регион на фона на енергийната криза, пред която се изправя Европа", допълни президентът. Той е посочил, че през октомври тенденцията е обърната и е отбелязан спад на инфлацията в страната.

Румен Радев и Валдис Домбровскис са обсъдили и процеса на пълноценна европейска интеграция на България и необходимостта от солидарност и подкрепа от Европейската комисия в този процес.

От прессъобщението не се предоставят повече подробности за темите на разговора, включително и дали в него е обсъден моментът с дерогацията и усилията на страната ни да запази правото за износ на петролни продукти от преработен руски петрол до края на 2024 г. - нещо, за което правителството настоява, въпреки изразеното вече становище на Европейската комисия.

ЕК потвърди, че България лобира за износа на руски петролни продукти

ЕК потвърди, че България лобира за износа на руски петролни продукти

Комисията води "конструктивни разговори" със служебното правителство

Валдис Домбровскис е латвийски политик, европейски комисар за еврото и социалния диалог в Комисията "Юнкер", а от юли 2016 година заема и поста на еврокомисар за финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовия пазар. Домбровскис е част от екипа на ЕК, които постигнаха най-големите успешни търговски арбитражи спрямо руския монополист "Газпром".

Христо Алексиев настоява: В дерогацията ни няма изрична забрана за износ

Христо Алексиев настоява: В дерогацията ни няма изрична забрана за износ

Все пак ще има среща с ЕК за износа на петролни продукти от руски нефт