България е готова да насърчи компаниите, които инвестират в развитието на човешкия капитал, да разширят своето присъствие в страната. Това заяви президентът Румен Радев на срещи с представители на технологичните гиганти "Амазон" и "Гугъл". Двете компании са сред над 400-те участници в международния бизнес форум, който се провежда в рамките на Инициативата "Три морета".

Държавният глава изтъкна, че всяка година български младежи заемат призови места на международните олимпиади по математика, физика и компютърна лингвистика и страната ни има за цел да развие среда, в която те да реализират своя талант. Той открои и утвърждаването на България като "столица" на информационните технологии в Югоизточна Европа, както и като една от водещите дестинации за развитие на новостартиращи компании, което се оценява от инвеститорите.

България е с най-голям процент на жени ИТ специалисти в ЕС

България е с най-голям процент на жени ИТ специалисти в ЕС

28% от работещите в ИТ сектора у нас са жени

От своя страна представителите на "Амазон" и "Гугъл" поздравиха българския президент за включването на научната и образователната свързаност към приоритетите на Инициативата "Три морета" и изразиха интерес към развитие на общи проекти.

Платформите на "Гугъл", използвани за организацията на дистанционно обучение в средните училища поради пандемията, вече са доказали своята практичност и отговарят на целите на Инициативата, посочиха от компанията.

На срещата беше подчертано, че дигитализацията на икономиката винаги води до добавена стойност и нови работни места. Обща бе и позицията, че без научна и образователна кохезия в Европа не може да се развива съвременна инфраструктура в региона, нито да се постигне реално социално и икономическо сближаване в Европейския съюз.

ИТ индустрията връща обратно избягалите българи

ИТ индустрията връща обратно избягалите българи

По данни на БАСКОМ 57% от тях биха работили в ИТ индустрията в България