Русия на Путин не се държи добре с България. Русия води се осмислена антибългарска политика от месеци или години насам. Това заяви пред БНТ бившият външен министър Соломон Паси.

Повече от 20 държави гонят руски дипломати по случая „Скрипал”

Повече от 20 държави гонят руски дипломати по случая „Скрипал”

16 държави членки на ЕС и САЩ са сред повече от 20 държави

Според Паси тази антибългарска политика ясно се откроява в действията на Москва по адрес на България. "Първо прехвърлиха произхода на кирилицата от България в Македония, след това обявиха, че руската армия е спасила българските евреи по време на Втората световна война и на края в тази поредица от събития, като капак на всичко, беше визитата на руския патриарх в България, който успя да възмути дори и президента Радев", отсече Паси и допълни: "Разбира се с Русия трябва да се говори с голямо уважение, но в пълно бойно снаряжение. Да нападаш Русия е лудост, но да не се браниш от Русия е още по-голяма лудост."

Бившият външен министър коментира и случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия. Според него отзоваването на посланика ни от Москва не е действие с реални последствия. По думите му България е отзовала посланика си за консултации, като по този начин страната ни подкрепя общата европейска реакция и изразява солидарност.

Борисов привика посланика ни в Русия

Борисов привика посланика ни в Русия

Премиерът и посланик Коцев обсъдиха случая "Скрипал"

Паси заяви и че призоваването на посланика ни е само първата стъпка, но може и да не е последна. "Помислете си - от това, че в България има да речем стотина шпиони. От това, че един или двама ще бъдат върнати в страната - няма да пострада чак толкова", заяви Паси и допълни, че изгонените руски дипломати няма да променят кой знае какво.