Европа е в много дълбок маразъм (общо падение на телесни и духовни сили поради старост или поради хроническа болест, апатия, безразличие, морална отпадналост, западане, пропадане – бел. ред.). Това обяви проф. Боян Чуков по повод терористичните удари в сърцето на Европа – Брюксел, при които загинаха най-малко 31 души.

В сутрешния блок на БиТиВи Чуков беше категоричен, че Европа няма силни специални служби, което я прави идеална почва за развихряне на всякакви терористи на нейна територия. За разлика от Израел, Русия и САЩ, където държавността е съхранена и спецслужбите са много ефективни в борбата срещу тероризма.

Според Чуков има дълбока разлика между атентатите в Париж от ноември и вчерашните в Брюксел. Като нещата се влошават, защото в Париж имахме хора с автомати, стрелящи по групи хора, докато в белгийската столица бяха ударени ключови транспортни центрове, където би следвало сигурността и без друго да е завишена.  

„Много казват, че атентатите в Брюксел са отмъщение за залавянето на Салах Абдеслам. Нищо подобно - той е една много дребна личност. Напротив, Белгия се оказва, че е един заден двор на Франция, където се подготвят терористите и отиват във Франция“, допълни Чуков.

Експертът коментира, че в Европа се е тръгнало към разграждане на националните държави, което в светлината на събитията се е оказва пагубно. „С този политически елит в Европа държавност няма да се получи. Трябва възстановяване на държавността в Европа”, настоя Боян Чуков.

От своя страна ген. Кирчо Киров, който е бивш шеф на Националната разузнавателна служба, коментира, че дълбоката причина за терористичните атентати от последно време са слабите специални служби (особено в Белгия) и социалната изключеност и неинтегрираност на ислямските общности в Белгия и Франция (и не само), като вече второ и трето поколение мюсюлмани, деца на имигриралите от Северна Африка и Близкия изток, не успяват да бъдат интегрирани в техните общества.

Тези общности обаче, по думите на Киров, са изключително капсулирани и е много трудно в тях да проникне агентура или да бъде вербувана сред тях.

Двамата експерти се обединиха около тезата, че ако европейските държави не се „вземат в ръце”, сегашните събития са изключително благодатна почва за избуяването и засилването на крайнодесни, ксенофобски и неофашистки формирования в Европа, които да започнат да въвеждат ред по своя си начин, както вече се случва в скандинавските страни.  

Двамата експерти се обединиха около тезата, че ученията на българските сили за сигурност били полезни, но предупредиха, че България не е остров на спокойствието. България и нейните служби били отдавна в борба с глобалния тероризъм. Ние сме реална цел на тероризма, просто в момента сме малко встрани от "окото на бурята". Няма държава, която самостоятелно може да се справи. Трябва взаимодействие и координация между службите, препоръчаха двамата анализатори. 

Ген. Кирчо Киров изтъкна още, че българските спецслужби са в състояние на реформиране и преструктуриране от 25 години, което води до тяхната демотивация, непрофесионализъм и обезкървяване.

Чуков пък даде рецепта за възстановяване на държавността и тръгване по пътя на САЩ, Израел и Русия за борба с тероризма. "Не се търси сътрудничество с Русия. Поставя се бариера от Брюксел срещу Русия", коментира той, което според него е само в ущърб на европейската сигурност.