Със скандирания като "Тук не е Москва" и "Оставка" премина тази вечер протестът пред сградата на Министерския съвет в столицата, съобщи БНР.  Поводът бе преговорите на служебното правителство за подновяване на доставките от "Газпром".

Демонстрацията бе организирана от сдружението "Боец". Протестиращите блокираха главния вход на Министерския съвет. Засилено бе полицейското присъствие, но не се съобщава за сериозни инциденти.

Гълъб Донев: Разговори с "Газпром" се водят на високо ниво

Гълъб Донев: Разговори с "Газпром" се водят на високо ниво

Според премиера заявки се правят

"Газпром" не е търговска компания. Това е оръжие в ръцете на Путин срещу Украйна и демократичния свят, система за рекет, за манипулация, изнудване, шантаж и по никакъв начин България не трябва да се връща в този режим на зависимост. Има достатъчно други възможности и алтернативи за реална диверсификация, които обаче умишлено се саботират от служебния кабинет и след като три седмици протестирахме и не бяхме чути, обявяваме денонощна блокада на централния вход на Министерския съвет", заявиха организаторите.

Блокадата на кръстовището пред Министерския съвет беше прекратена малко след 21 часа.

Припомняме, че по-рано днес служебният премиер Гълъб Донев заяви, че разговори с "Газпром" се водят на високо ниво.

Самият премиер не пожела да влезе в конкретика, нито да посочи имена, както и заобиколи въпроса какви са тези разговори - "направили сме постъпки", бяха точните му думи.

КЕВР не е уведомена за намерението да се преговаря с Газпром

КЕВР не е уведомена за намерението да се преговаря с Газпром

Комисията държи да я питат за сключване и промени на договори за доставка на електроенергия

Другото уточнение, което Гълъб Донев направи е, че се водят "конкретни разговори на различни нива" и "енергийният министър очаква отговор от "Газпром" - какъв обаче не уточни, при положение, че самият енергиен министър заяви, че очаква отговор дали изобщо ще се водят преговори.

Той заяви, че се правят заявки за доставки по настоящия договор - точно обратната информация на това, което каза миналата седмица енергийният министър Росен Христов.

На въпрос има ли индикации, че от руска страна ще ни бъдат направени отстъпки, Донев потвърди, че има индикации за преговори на високо ниво.

Кабинетът обяснил на ЕК какво прави с "Газпром"

Кабинетът обяснил на ЕК какво прави с "Газпром"

ЕК е подкрепила идеята за регионално сътрудничество при диверсификация

Основна цел на правителството в областта на енергетиката остава - "българските граждани да усетят по джоба си, че това правителство действително работи".

Това според Донев означава пълна диверсификация на енергийните източници и увери, че са водени разговори за разтоварване на "прословутите" седем танкера и с Турция, и с Гърция и с Италия. Като успех Донев посочи и днешната "принципна" уговорка да бъде удвоен капацитетът, който ще получава страната ни през терминала в Александруполис.

Припомняме, че по-рано през август вече се проведоха няколко протести срещу намеренията на служебния кабинет да бъдат възобновени преговорите с "Газпром".

Организатори на демонстрацията бяха "Демократична България".