Подписването на договора за добросъседство с Македония е добра стъпка. Това заяви експрезидентът Георги Първанов по време на дискусия, организирана от АБВ за отношенията с югозападната ни съседка.

Той акцентира върху речта на македонския премиер Зоран Заев пред Европейския парламент. За първи път македонски премиер споменава за българско малцинство в Македония.

АБВ искат дебат за общата ни история с Македония
Обновена

АБВ искат дебат за общата ни история с Македония

Първанов възмутен от Заев по въпроса за Илинденското въстание

Умереният цивилизован натиск, който сме произвели, по думите му, е дал резултати. Първанов е доволен, че е отчетено, че сме най-близки народи. Винаги съм отстоявал тази теза, посочи бившият лидер на АБВ и БСП.

Новото сближаване между двете държави е евроатлантически мотивирано, по мнението му, а не било продукт на осъзнато осмисляне на общото минало. Ние сме за членството на Македония в НАТО и ЕС, отсече Георги Първанов.

Не е приключено с македонизма и не бива да имаме подобни очаквания, предупреди експрезидентът.

Джамбазки недоволства от изказване на Заев в Страсбург

Джамбазки недоволства от изказване на Заев в Страсбург

Македония дължи прогреса си на България, заяви Джамбазки

Той смята, че трябва да дефинираме общата си история с Македония. Имало няколко подхода към това. Единият подход е двете държави да направят общ учебник по история или литература. Това е много амбициозна задача, смята Георги Първанов и изтъкна, че скоро това едва ли ще се случи. Общата история включва Средновековието, Възраждането и т. н.

Нещата няма да приключат след референдума за името на Македония, прогнозира той. Първанов е недоволен, че периодично отстъпваме национални интереси.