СДС изразява възмущението си от решението на американската фондацията "Гети" да предостави 185 000 долара за проучвания, технически обследвания и лабораторни анализи за паметника "Бузлуджа". Това пишат в позицията си до медиите от партията.

Според тях с решението на фондацията да се отпуснат пари за монумента ще продължи да се помага за героизирането на един режим, който силово е налагал идеологията си и се разправял жестоко с тези, които отказвали да я приемат.

От СДС припомнят, че парламента е приел през 2000 г. Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Американска фондация отпуска пари за паметника "Бузлуджа"

Американска фондация отпуска пари за паметника "Бузлуджа"

Безвъзмездното финансиране е в размер на 185 000 долара

Те са на мнение, че "дори и да бъде реставриран монументът, той няма да разказва обективната истина за тези страници от историята ни, а ще бъде използван за реабилитиране на мракобесния комунистически режим."

От СДС са категорични, че няма да позволят истината да бъде подменяна, както в учебниците, така и чрез паметниците ни.

По думите им фондация "Гети" е била подведена за културно-историческата значимост на паметника. Затова се обръщат към фондацията с молба да помогнат на някой друг паметник в България.

Над 8 млн. лв. са необходими за реставрацията на паметника на Бузлуджа

Над 8 млн. лв. са необходими за реставрацията на паметника на Бузлуджа

И без повече политически противоречия за сградата, иска евроорганизация

Припомняме, през 2011 г. Първото правителство на ГЕРБ обяви, че има намерение да прехвърли безвъзмездно паметника на Бузлуджа на БСП. Години по-късно от левицата не бяха поели отговорност за монумента.

През лятото на 2017 година страстите между ГЕРБ и БСП пак бяха нажежени по темата собствеността и отговорността за Бузлуджа, като червените обявиха, че имат готовност да ремонтират паметника, но до ремонтни дейности така и не се стигна.

Паметникът на Бузлуджа - сред най-застрашените културни обекти в Европа

Паметникът на Бузлуджа - сред най-застрашените културни обекти в Европа

Експертен екип ще направи осъществим план за възстановяването на обекта