Депутатите подхванаха вота на недоверие срещу правителството Денков-Габриел в сектор "Енергетика". Вотът е внесен от парламентарните групи на БСП, ИТН и "Възраждане".

Първото изказване в защита на правителството направи бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП/ДБ Кирил Петков. Той изтъкна, че да се използва вот на недоверие в предизборна кампания показва политическа немощ на опозиционните партии. Вашите избиратели заслужават повече, този вот на недоверие няма да мине, сигурен е Петков. Той увери, че правителството ще се бори за хората в енергетиката, за здрави и образовани деца, за по-високо платени работни места, за българи като по-висока класа европейци.

Петков недоумява защо само след 128 дни има вот на недоверие по повод политиките в енергийния сектор, при положение, че сегашният премиер Николай Денков не носи отговорност за политиката на България в последните 30 години. Много от вас си служат с неистини, фалшиви новини и внушения, обърна се Кирил Петков към депутатите на ИТН, БСП и "Възраждане". Правителството изпрати териториалните планове в ЕК за въглищните централи на 30 септември с цел да не се загубят 1.6 млрд. лв., както загубихме 200 млн. лв., когато служебното правителство не изпрати плановете, отчете Петков.

Кирил Петков подозира, че някои депутати съжаляват, че България е в ЕС и биха се радвали да бъдем част от евразийския съюз на руския президент Владимир Путин. ООН гледа на правителството на Денков с доверие, че може да защитава правата на хората, каза още Петков.

Искра Михайлова от "Възраждане" репликира Кирил Петков като посочи, че опорките му изтекли в публичното пространство още вчера и сбъркал сценария. Тошко Йорданов от ИТН също излезе и прочете опорките, за да знаят депутатите какво ще се случи днес. Дебатът бил за 4 милиарда, според него. На премиера Денков се пада да отчете колосалните успехи на властта. И тъй като мнозинството, по думите му, са колосални шушумиги, им остави сценария, за да знаят какво да говорят.

Според Радостин Василев това били опорките на Найо Тицин (PR на ПП) и попита Кирил Петков горд ли е, че го крепят Делян Пеевски и Бойко Борисов. Става въпрос за бъдещето на България, отговори Петков и обвини опозицията, че си играе със страха на хората.

Министърът на енергетиката Румен Радев настоя за разговор за предизвикателствата пред сектора. По думите му властта искала да запази въглищните централи, а разговорите за предоговаряне на ПВУ са от първия ден и продължават и в момента. Не се предвижда ликвидиране на мощности, увери той. А присърце властта взела въпроса за запазване на работните места.

Той очерта промените в сферата на енергетиката. Стана ясно, че на площадката на АЕЦ "Белене" трябва да се строят нови блокове, тъй като тя е подходяща за целта, а на АЕЦ "Козлодуй" също трябва да се изгради нова мощност. За оборудването на втората атомна централа, което бе решено да бъде продадено на Украйна, предстои делегация от воюващата страна да дойде у нас на оглед.

До края на годината са осигурени всички необходими количества газ, успокои още министър Радев. На 96,2% е запълнен Чирен. Дори и най-студената зима да дойде, ние сме обезпечили нуждите на бизнеса и гражданите, увери той.

Кабинетът се отказа от изграждането на АЕЦ "Белене"

Кабинетът се отказа от изграждането на АЕЦ "Белене"

Спират и процедурата за избор на стратегически инвеститори за изграждане на ядрената централа

Павела Митова от ИТН смята, че се унищожава българската енергетика. Всяко решение на властта било с мотив да се вземат парите по ПВУ. А Маришкия басейн е обречен за пари, за много пари, както се изрази народният представител. Тя призова Бойко Борисов да слуша Делян Добрев. От нетен износител, се превръщаме в нетен вносител, подчерта Митова. Оставка веднага, настоя депутатът. Фирма на енергийния министър, според нея, стои зад проект за 30 милиарда лева в Маришкия басейн.

Енергийният министър видя оригинален сценарий с проекта за водородния басейн. Той призна, че е разработвал концепцията, а същественият провал е какво ще се прави с хората, които са най-важният капитал. А идеята за водороден басейн е да се привличат индустрии, които потребяват водород. Проектът не е свързан с разход на български средства.

В основните политически изказвания думата взе и лидерът на БСП Корнелия Нинова. От сектор "Енергетика" зависи състоянието на земеделието, икономиката, здравеопазването и от енергетиката се засяга всяко едно домакинство. Правителството убива българската енергетика и това представлява риск за националната сигурност, каза тя.

Нинова открои ядрената енергетика и невъзможността на правителството да построи АЕЦ "Белене". Тя добави, че кабинетът Денков-Габриел е потвърдил позицията на правителствата на Бойко Борисов, че проектът АЕЦ "Белене" е гьол. Нинова запита правителството защо слага край на проекта "Белене" и как ще се отрази това на българската енергийна система като цяло.

Соцводачът разкритикува правителството, че върви и към закриване на въглищните централи. Експертите казвали, че ако централите не работят, България ще има недостиг на ток. Докажете правотата си, че няма да има недостиг на ток при затваряне на въглищните централи през 2038 г., обърна се Нинова към управляващите. "Това е риск за националната сигурност, вие сте риск за националната сигурност", заяде се тя.

Нинова коментира и друга наболяла тема - как "Лукойл" ще работи без руски петрол от октомври месец 2024 г. Как ще стига неруският петрол до рафинерията и колко ще оскъпи това хлябът, сиренето, кашкавала, запита Нинова.

Нейните политически наблюдения от сутринта са, че партньорите в правителството - ГЕРБ/СДС и ДПС, ги няма в пленарната зала в Партийния дом и нямало да се изкажат. Оставиха ви да се пържите в собствен сос, посочи Нинова. Тя смята, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да дойде в парламента и няма да се изкаже, но утре ще натисне копчето и ще спаси правителството. "Прегърна ви, унищожава ви, главният виновник се скрива и няма да понесе отговорността", недоволна е Нинова, според която единственото спасение за правителството е оставка.

Корнелия Нинова: Вотът ще е математика срещу политиката и морала

Корнелия Нинова: Вотът ще е математика срещу политиката и морала

Кабинета Денков предава националните интереси

Бившият енергиен министър и настоящ депутат от ПП/ДБ Теменужка Петкова реагира на критиките на Нинова, че Борисов го няма в Партийния дом. БСП сложиха кръст на въглищните централи на България и не се опитвайте да прехвърляте проблема от болната на здравата глава, призова Петкова. Тя отчете, че въглищните централи по време на управлението на ГЕРБ/СДС са работили без проблем при спазването на екологичното законодателство.

Думата взе и Настимир Ананиев, депутат от ПП/ДБ. Няма вот на недоверие, а предизборна димка, посочи той. Има ли кандидати за общински съветници и за кметове от БСП, които са се подписали и които протестират на АМ "Тракия" и Хаинбоаз заедно с миньорите и енергетиците, запита Ананиев.

Според него протестът е една предизборна агитация за предстоящите местни избори, а не да се направи нещо за хората.

Нинова репликира Ананиев, че няма хора от БСП на протеста на миньорите. Тя призова депутата от ПП/ДБ да отиде на магистралата при протеста на хората и те да му кажат дали има кандидати на БСП за общински съветници, кметове и дали недоволството е политизирано в резултат на предстоящите местни избори.

След репликата на Нинова, председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков даде почивка заради престоящия председателски съвет заради ситуацията в Израел.

След продължилия близо два часа председателски съвет, посветен на ситуацията в Израел, в който участие взеха премиерът акад. Николай Денков, председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков, шефовете на службите - ДАНС, ДАР, Военно разузнаване, НСО и председатели на парламентарни групи, народните представители отново се захванаха с дебата по вота на недоверие. Депутатите се скараха справедлив или фалшив е вотът на недоверие.

Вотът на недоверие срещу правителството е справедлив и закономерен, оцени парламентарната група на "Има такъв народ". България е енергийно бедна страна. Капацитетът ни е много ограничен и трябва да използваме всичко, което имаме като дадености и като природни ценности, настоя доц. Андрей Чорбанов. Според него България не може да си позволи да спира базови мощности, без да има каквото и да било алтернативи.

Искрен Митев от ПП/ДБ призова Деян Николов от "Възраждане" да обясни дали ТЕЦ-овете не са на загуба в последните години и кой ще заплаща заплатите на хората? Митев не пропусна да обиди формацията на Костадин Костадинов като ги нарече лъжци и измамници, а шефът на парламента Росен Желязков му направи забележка. Деян Николов пък му отговори, че това ще е последното Народно събрание, в което ПП/ДБ ще влязат в парламента.

Според Николов, когато трябва да бъде изграден справедлив проект в България, евроатлантическите партньори го спират. В момента управляващите се опитват да унищожат българската енергетика, по думите му. Николов запита какво ще прави държавата, когато спре да използва количеството енергия, което използва към днешна ситуация. Защо не развиваме атомни електроцентрали, защо се отказваме от всякакъв прагматизъм на тема енергетика. Отговорът е, че в парламента има пионки, които нямат род, съвест, морал и имената ви трябва да бъдат забравени от историята, изказа се в типичния си стил Николов.

Искрен Митев не пропусна да отговори на колегата си народен представител от "Възраждане". Митев обясни, че изкарва прехраната си с двете си ръце и не знае дали Деян Николов е политик или не, но майка му била минала през всички партии, докато накрая отишла в партията на Веселин Марешки - Воля. "Вие сте една фалшива опозиция, с един фалшив вот на недоверие. Вие сте една патерица на ГЕРБ", заяде се Митев с "Възраждане".

Драгомир Стойнев от БСП добави, че кабинетът може да залъже обществото, да залъже миньорите, но де факто ще излъже Европейската комисия с териториалните планове за справедлив преход. Правителството не се интересува от Марица-изток, а основната му цел е да се усвояват едни пари, заяде се Стойнев. Парите, които щели да се вземат от Европа били за фирмите на ПП/ДБ, смята той.

БСП разбрали, че представител съосновател на инвестиционен фонд е участвал в разработването на тръжните процедури за изграждането на завода за батерии. Политиката за грабеж на пари е ясна, посочи Стойнев и призова ПП/ДБ да излязат и да кажат, ако имат смелост, за кой съосновател става въпрос.

Жечо Станков от ГЕРБ заяви, че решил да не взема отношения, но политическата демагогия го възмутила. Той настоя за експертен диалог. Според него никой не говори за слона в стаята. Всичко започнало с ПВУ в част Енергетика. Зелената сделка за нищо не е виновна, смята Станков. Няма европейски регламент, който да се меси в суверенитета на една държава да определя сама енергийния си микс. След 4 часа дебат нищо не било направено България да съхрани енергетиката си. Станков търси решение хем вълкът да е сит, хем агнето цяло.

Един слон в енергетиката заклати лодката на „некоалицията“
Обновена

Един слон в енергетиката заклати лодката на „некоалицията“

Борисов и Пеевски нарочиха енергийния министър Румен Радев заради "Да не се правим, че няма слон в стаята"

Венко Сабрутев обвини левите в политическа шизофрения като им напомни, че са участвали в два кабинета, а резултатът е медалът Магнитски. Драгомир Стойнев изтъкна, че БСП е била против ПВУ в енергийните параметри. За богатите хора ще има светлина и топлина, а за бедните-студ и мрак, прогнозира червеният депутат.

Енергийният министър Румен Радев се обяви срещу това да се слага сянка на съмнение върху инвеститорите. Не е целта българските граждани да са енергийно бедни, според него. Ние се борим за независимост, подчерта Цончо Ганев.

Премиерът Николай Денков се възмути от обвинението на депутата от "Възраждане", че родината на Даниел Лорер е Израел, който присъствал на председателския съвет със службите, без да има такова право, но пък Кирил Петков аргументирал с това, че религиозно бил свързан с държавата Израел.

Нашият Маришки басейн не е доразработен, според Костадин Костадинов, който вижда потенциал дори за нова ТЕЦ Марица 4. Оставка, съд и затвор иска той за националните предатели. Оставката на това правителство я искат от Русия, според Явор Божанков. А БСП искали вот на недоверие, защото не били във властта, според него. Да живее европейска България, призова депутатът.

Премиерът Николай Денков все думата на финала на дебатите. За него опозицията се провалила в опитите си да излъже гражданите, че идва енергиен апокалипсис. Правителството и Брюксел не затварят въглищни централи, изтъкна той, като поясни, че те били под натиска на пазара.

БСП загрява вече за втори вот на недоверие

БСП загрява вече за втори вот на недоверие

Корнелия Нинова готви събиране на подписи за внасяне на втори вот на недоверие в сектор "Национална сигурност и отбрана"