Всеки един отговоря за функцията, с която се е нагърбил. Тук няма драма или интрига.
Логично е да си подам оставката като лидер на НДСВ.

Това заяви Симеон Сакскобургготски на днешна пресконференция, последвала изборната нощ, в която НДСВ останаха извън парламента.

Той обясни, че окончателното решение ще бъде взето на конгрес, който предстои. На него ще бъде гласувано дали подадената оставка да бъде приета.

След 50 г. в изгнание през ум не ми минава да напусна. Мои приоритет е родината.
Симеон Сакскобурготски.

Лидерът на НДСВ не уточни дали и цялото ръководство на партията ще се оттегли, като обясни, че това решение подлежи на допълнителен анализ.

Симеон обаче подчерта, че държи на приемствеността и на традицията, а в НДСВ има редица качествени личности, показали своите способности. В типичния си стил Сакскобургготски отказа да дава оценка и да конкретизира грешки, посочвайки, че „сигурно и аз съм сгрешил" и „необходим е задълбочен анализ".

На въпрос дали подаването на оставка като лидер на НДСВ означава оттегляне от политиката изобщо, Сакскобургготски отговори: „Да се служи на родината може по много начини и форми".

Той беше категоричен, че няма намерение да напуска България, тъй като е посветил живота си в служене на отечеството, което доказва с цялата си дейност в последните осем години. „След 50 г. в изгнание през ум не ми минава да напусна. Мои приоритет е родината", заяви той.

В коментар за ролята на НДСВ в бъдещото управление на страната, лидерът каза, че за партията управлението никога не е било самоцел.

„Осем години в управлението - явно тежи на избирателите", коментира Сакскобургготски ниските изборни резултати на партията и явният провал на неговото управление.

В коментар за ролята на НДСВ в бъдещото управление на страната, лидерът каза, че за партията управлението никога не е било самоцел.

По отношение успеха на Бойко Борисов Симеон отказа да коментира евентуални притеснения по отношение на професионализма на правителството на ГЕРБ. Не съм гледачка, желая му успех, каза още той.

Симеон открои като изключително положителен фактът, че България ще има бързо правителство. Според Симеон на България предстоят трудни месеци и години, заради което са необходими качествени управленски решения.

По думите му, цел на всяко едно управление и на всяка една политическа сила е да изкара мандата си - нещо, което се е случвало три поредни пъти у нас. Три поредни правителства изкарват мандата си.

"Самото това е чудесен сигнал за Брюксел и бизнеса", каза още Симеон.

Общо 127 340 гласа отчете НДСВ. Като райони, в които партията се е представила най-добре бяха посочени Враца (с 8.3%), Видин (с 6.8%), Монтана (с 5.8%) и София 23 МИР с 4.33%.

Милен Велчев подчерта, че НДСВ не е изменило на своите принципи и е водило през цялото време положителна кампания, в която са откроени конкретни идеи и предложения.

Той изрази надежда следващият парламент да приеме поне част от тях, особено в частта за промяна на изборното законодателство. Като важни мерки, Велчев открои тези, които касаят купуването на гласове.

„Никога до този момент не е имало повече търговия с гласове и манипулации на вота", констатира още Милен Велчев. Според него именно положителната и толерантна кампания, която НДСВ е водила, е повлияла на неблагоприятния резултат.

В радикализацията на кампанията, в негативизма нашите тези не бяха чути от избирателя", коментира Велчев.
Това според Велчев е по-сериозната причина за ниския резултат, а не участието на НДСВ в тройната коалиция.