Евродепутатът Андрей Ковачев е умерен оптимист, че случаят с отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев ще бъде разкрит, предаде БНР.

Запитан не е ли притеснително, че за случая се е разбрало чак 4 години по-късно Ковачев потвърди, че фактът е обезпокоителен. По тази причина според него специалните служби трябва да информират избраните представители в Народното събрание, а след това и българската общественост.

В момента всички разсъждаваме по информация, която е непотвърдена, нямаме достатъчно ясни факти какво точно се е случило, посочи той.

Припомняме, вчера от прокуратурата потвърдиха, че преди 4 години Гебрев е бил отровен с инсектицид в дома си, както и по време на бизнес среща.

Новата проверка по случая се дължи на предположения на самия бизнесмен, че е бил отровен с "Новичок".

Бойко Ноев убеден, че властите прикриват отравянето на Гебрев

Бойко Ноев убеден, че властите прикриват отравянето на Гебрев

По думите му Гебрев не е отровен в ресторант, а там е припаднал

Преди две седмици вестник "Капитал" написа, че Гебрев е отровен с вещество, подобно на "новичок".

Британският сайт за разследваща журналистика Bellingcat е установил, че трети агент на руското военно разузнаване, който е бил във Великобритания по време на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал с новичок през март 2018 г., е пристигнал в България няколко дни преди отравянето на Гебрев.

Третият заподозрян е 45-годишният с агентурно име "Сергей Вячеславович Федотов", който според Bellingcat е високопоставен служител на ГРУ.

Както при другите двама заподозрени по случая "Скрипал", агентите "Александър Петров" (истинско име Александър Мишкин) и "Руслан Боширов" (Анатолий Чепига), агентурното име на "Федотов" е създадено през 2010 г., като преди това няма никакви свидетелства за съществуването на такава личност.

"Федотов" е установен първо от руската медия "Фонтанка".

Службите разследват отравянето на Гебрев
Обновена

Службите разследват отравянето на Гебрев

Руският агент "Федотов" идвал три пъти в България

Bellingcat и разследващите им партньори от The Insider (Русия) са проследили движението на "Федотов" от 2010 г. до посещението му в Лондон през март 2018 г. Агентът пътувал до България през април 2015 г., но се откроява с поразяваща прилика с обстоятелствата около отравянето на Скрипал през март 2018 г.

На 24 април 2015 г. "Сергей Вячеславович Федотов" пристигнал в Бургас с полет от Москва. Той е трябвало да се върне в руската столица седмица по-късно с полет от София, но не се качил на самолета. Вместо това се появил късно вечерта на 28 април на летище "Ататюрк" в Истанбул и в последния момент закупил билет за полет до Москва.

По-рано същия ден, 28 април, Емилиян Гебрев е хоспитализиран, след като припаднал в София. По същото време синът му и един от представителите на компанията му се разболяват внезапно. Тримата са хоспитализирани със симптоми на тежко отравяне. Състоянието на Гебрев рязко се влошава и той изпада в кома. Лекарите предполагат, че отровата е поета на същия ден или няколко дни по-рано, но така и не успяват да установят каква е тя.

Борисов говори с Ема Хопкинс за Гебрев

Борисов говори с Ема Хопкинс за Гебрев

Срещата е започнала в 9 часа

анкета

За случая "Гебрев"

Виж резултати

Властите ще го разследват докрай 5.6%

Да се наеме чужда фирма 7.8%

Това е частен случай 14.2%

Ще се прикрие 36.0%

Не ме интересува 36.4%