Малко вероятно е доставките на газ за Сърбия и Унгария доставени по газопровода "Турски поток" да бъдат достатъчни, обяснява български енергиен експерт Христо Казанджиев, цитиран от "Спутник" и сръбски медии.

"Доставките по втората линия изглеждат много проблематични. Малко вероятно е доставките на природен газ през Балкански поток да бъдат реализирани в близко бъдеще. Нито в далечното бъдеще", обяснява Казанджиев. 

Борисов покани Путин да види на място тръбите за газ

Борисов покани Путин да види на място тръбите за газ

Може би руският президент работи със стара информация

Той говори и за изявлението на руския президент Владимир Путин, че България умишлено забавя изграждането на газопровода "Турски поток" на своята територия.

Казанджиев заяви, че и в този случай е необходимо да се припомни ситуацията, свързана с изграждането на газопровода "Южен поток", защото руският президент правеше подобни изявления, преди Москва да се откаже от "Южен поток".

"Това много ми напомня за сценария, който се случи с проекта" Южен поток ". Не забравяйте, че след подобно изявление проектът беше прекратен. Облаците се натрупват по заплашителен начин", обяснява Казанджиев пред TV+1.

Бюджетът за отбрана на САЩ: Санкции за „Северен поток-2”, „Турски поток” и С-400

Бюджетът за отбрана на САЩ: Санкции за „Северен поток-2”, „Турски поток” и С-400

Договореностите също предвиждат създаване на така желаните от президента Доналд Тръмп Космически сили

Проектът "Турски поток" включва изграждането на две линии на газопровода с капацитет 15,57 милиарда кубически метра всеки.

Първата линия е предназначено да доставя газ на турските потребители, докато втората е предназначено за доставка на южни и югоизточни европейски страни.

Целият проект трябва да бъде завършен през май 2021 г.

Сръбският президент Вучич, обясни в Сочи, че очаква Русия да съдейства за доставките на газ, от които зависи цялата сръбска промишленост, като посочи, че "газът се превръща в ключов проблем за нас".

Припомняме, българският премиер Бойко Борисов увери, че България ще построи газовата си мрежа в срок в отговор на думите на Путин, че Русия ще търси алтернатива на България за транзита на газ, продължението на "Турски поток".

Сърбия и Гърция подписаха декларация за стратегическо партньорство

Сърбия и Гърция подписаха декларация за стратегическо партньорство

Мицотакис приветства изявлението на Вучич, че Сърбия е готова да купува природен газ

Борисов каза: "Да дойде, да види как строим. Когато имаме готови мощности - тогава и за руския газ ще бъде най-добрата алтернатива.".

На 6 декември руски депутат заяви, че сме загубили статута си на газов хъб, заради забавяне на изграждането на "Турски поток".

Същият ден енергийният министър Теменужка Петкова увери, че няма забавяне.

България е готова до 2020 г. да обезпечи транзитните доставки на газ в Гърция и Северна Македония по тръбопровода "Турски поток", заяви на 9 декември изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

В края на ноември, Русия покани Унгария да се присъедини към газопровода "Турски поток".

Вчера българският премиер коментира на пресконференция с Йенс Столтенберг, че изтъква значението и на диалога с Русия. "Именно затова работя толкова активно за съвместния проект за АЕЦ "Белене" и за "Балкански поток" и това го знаят в Белия дом, в НАТО, в ЕС".

Русия: "Турски поток" минава през България, Унгария и Сърбия, не през Гърция

Русия: "Турски поток" минава през България, Унгария и Сърбия, не през Гърция

Втората линия е директно към България, обяснява руският енергиен министър