От правилното развитие на енергетиката зависи колко конкурентна ще бъде икономиката ни. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред студенти от УНСС. Тя акцентира колко важна е диверсификацията на доставките на газ. В момента страната ни разчита само на доставките от Русия. Важен стратегически проект за страната и ЕС, по думите й, е проектът с Гърция.

Този проект е приет от ЕС като стратегически, според Петкова. Този проект е в топ седем на важните проекти за общността. Този проект е наистина голямо предизвикателство, подчерта енергийният министър. Проектът ще доведе до диверсификация на доставките в региона.

Теменужка Петкова вярва в бъдещето на газовия хъб "Балкан"

Теменужка Петкова вярва в бъдещето на газовия хъб "Балкан"

ЕК вече ни предостави финансиране за проучването

Друг важен проект е връзката със Сърбия. За страната ни от значение е интерконектора с Турция. За газовия хъб Балкан министър Петкова обясни, че страната ни ще стане газоразпределителен център на доставките от различни източници. За да стане той обаче трябва да си свършим работата, по думите й. За да се случи този проект у нас са налице всички предпоставки, увери министърът на енергетиката.

В края на 2016 стана факт интерконектора с Румъния, посочи Теменужка Петкова. Полагаме необходимите усилия, изтъкна тя и изрази убедеността, че кабинетът ще постигне целта си за диверсификация на доставките. За пръв път от години НЕК ще е на печалба. Всеки лев инвестиция в електропреносната мрежа е инвестиция в сигурност, според Петкова.

За АЕЦ Белене министърът очерта историята на проекта. Малко над 3 милиарда лева са вложени в този проект, изтъкна Теменужка Петкова. Сега стои въпросът за бъдещето на централата. До края на юни парламентът възложи на министъра да докладва какво ще се прави с оборудването. Каквото и решение да се вземе, то трябва да е в широк консенсус, според нея. Не можем да си позволим тези милиарди да бъдат отписани с лека ръка, по мнението й.

Петкова търси финансиране без държавни гаранции за АЕЦ "Белене"

Петкова търси финансиране без държавни гаранции за АЕЦ "Белене"

Оборудването за "Белене" се съхранява добре, констатира Петкова

Студент се притесни дали са безопасно атомните централи. Петкова го увери, че няма компромиси със сигурността на атомната централа АЕЦ Козлодуй. Имаме добри отношения с Русия, посочи още Петкова. Доставките са гарантирани, успокои енергийният министър.

Друг студент попита дали по-морално е щяло да бъде Бойко Борисов да приеме оставката й. Теменужка Петкова не се смути и разкри стратегията за приватизацията на ЕРП-тата. Според нея няма нищо лошо, че български компании са участвали в сделката за ЧЕЗ. А сделката е по чешките правила.

Министърът изтъкна, че се създала политическа истерия около сделката. Приятна изненада за нея била подкрепата към нея. Затова тя остава на поста, особено и след подкрепата на премиера Бойко Борисов. Отстраняването й щяло да означава, че кабинетът има нещо общо със сделката и че имало нещо съмнително.

Жельо Бойчев пита Борисов разговаряно ли е за обратно изкупуване на ЧЕЗ

Жельо Бойчев пита Борисов разговаряно ли е за обратно изкупуване на ЧЕЗ

Удължаване на срока на работа на комисията иска председателят й

Припомняме, на 14 март, повече от две седмици след избухването на скандала с продажбата на ЧЕЗ, депутатите единодушно гласуваха създаването на специална анкетна комисия, която да разгледа сделката с ЧЕЗ. Предложението бе на левицата. Комисията се състави на паритетен принцип с по двама депутати от парламентарна група (ПГ).

Развитие по сделката и дали държавата ще може отново да се включи в дружеството се очакваше в края на март. Управителят на дружеството, определено за купувач - Гинка Върбакова, проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. От българското дружество "Инерком" съобщиха, че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават.

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

Премиерът се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет Борисов е заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горанов също заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ, въпреки че преди това отрече да се разглежда този въпрос.

Всички ЕРП-та искат по-скъп ток, но КЕВР няма да го допусне

Всички ЕРП-та искат по-скъп ток, но КЕВР няма да го допусне

Граждани могат да бъдат спокойни, защото КЕВР се съобразява изцяло с интересите и нуждите на българското общество