Президентът Румен Радев разпространява непотвърдена информация. Може би това е фалшива новина. Това заяви в ефира на БТВ енергийният министър Теменужка Петкова по повод изказване на държавния глава, че енергийното ведомство по време на служебното правителство е събрало дългове за над 1 млрд. и 600 млн. лв.

От ГЕРБ искат президентът да докаже критиките си с документи

От ГЕРБ искат президентът да докаже критиките си с документи

Ако не - ще считаме, че освен госпожа Лъжа имаме и господин Лъжа, заяви Тома Биков

Министерството не разполага с такава информация, изтъкна Петкова. Ако президентът има данни, да ги представи максимално бързо, защото българските граждани имат право да знаят, пожела енергийният министър.

Бюджета на министерството в приходната си част е 200 млн. лв.,а в разходната 120 млн. лв. къде са тези 1 млрд. и 600 млн., попита Петкова.

Ако Радев има конкретика, хайде да я видим, акцентира Теменужка Петкова. Тя е изненадана от коментара на държавния глава Румен Радев за несъбрани просрочия от 1,6 милиарда лева.

Румен Радев: Оставките не вършат работа, проблемите остават

Румен Радев: Оставките не вършат работа, проблемите остават

Как хората, които загубиха поминъка си, ще го възстановят, запита президентът

"Енергетиката е стратегически отрасъл", напомни Петкова. Ако президентът няма конкретика, това е фалшива новина, повтори тя. Нека да видим какви са фактите, настоя министърът.

Правителството не може да стои зад сделката с ЧЕЗ, увери Петкова. 

България е правова държава, натърти енергийният министър и допълни, че сделката се влияе от чешкото законодателство. КЗК е компетентният орган, който трябва да се изказва по отношение на антимонополното поведение на фирмите, обясни Теменужка Петкова.

Не е възможно забраната за сделката с ЧЕЗ и Нова телевизия да предизвикат търговска война между България и Чехия, отсече тя. Теменужка Петкова заяви, че не може да коментира какви действия биха предприели от "Инерком". Тя обаче предполага, че проблемът се касае до юридическите им консултанти.

КЗК забрани на "Инерком" да купи ЧЕЗ
Обновена

КЗК забрани на "Инерком" да купи ЧЕЗ

Заплашва конкуренцията

Припомняме, на 19 юли Комисията за защита на конкуренцията забрани на "Инерком" да придобие ЧЕЗ. Проблем пред изкупуването се оказаха шестте фотоволтаични централи, които групата на "Инерком" притежава.

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

От "Инерком" са изненадани от решението на КЗК за забрана на сделката с ЧЕЗ

От "Инерком" са изненадани от решението на КЗК за забрана на сделката с ЧЕЗ

След анализ ще обявят следващите си действия

След избухването на скандала управителят на дружеството, определено за купувач - Гинка Върбакова, проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. Тогава от българското дружество "Инерком" съобщиха, че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават. Гинка Върбакова и представители на ЧЕЗ дойдоха и на изслушване в парламента.

По искане на БСП бе създадена и временната комисия по случая ЧЕЗ в парламента на 14 март, която заседава под председателството на Жельо Бойчев и завърши с не много ясен резултат и искания за още информация. Малко след това самият Жельо Бойчев обяви, че се оттегля от парламента.

БСП очаква и другите институции да се изкажат за сделката ЧЕЗ

БСП очаква и другите институции да се изкажат за сделката ЧЕЗ

Социалистите приветстват решението на Комисията за защита на конкуренцията

Въпреки че по време на срещата в МС между премиера Борисов и Гинка Върбакова е заявен интерес на държавата към активите на ЧЕЗ, после се разбра, че държавата се отказва от участие в сделката.

От БСП започнаха подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне наплъно контрола в енергетиката.

Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.