БСП видя доказателство, че сделката с "Инерком" е съмнителна, в решението на Комисията за защита на конкуренцията, огласено днес.
На брифинг в Народното събрание Крум Зарков посочи, че това решение се вписва в дебата, иницииран от левицата.

Тази сделка не отговаря на изискванията, смята той. Червените поздравяват решението на КЗК.

Другите органи, които са сезирани, да не се крият, призова Зарков. Той поиска правителството да заяви, че държавата има интерес да участва в този сектор.

Решението на КЗК подлежи на обжалване.

Припомняме, тази сутрин стана ясно, че Комисията за защита на конкуренцията забранява на Инерком да купи ЧЕЗПо време на проучването от страна на Комисията станало ясно, че подобна сделка заплашва конкуренцията на пазара.

Енергийният министър Теменужка Петкова, която също бе в Народното събрание, не коментира решението на "независим орган" като КЗК.

Теменужка Петкова посочи, че сме правова държава и компетентният орган е КЗК. Енергийната сигурност никога не е била застрашена, успокои Петкова.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

След избухването на скандала управителят на дружеството, определено за купувач - Гинка Върбакова, проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. Тогава от българското дружество "Инерком" съобщиха, че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават. Гинка Върбакова и представители на ЧЕЗ дойдоха и на изслушване в парламента.

По искане на БСП бе създадена и временната комисия по случая ЧЕЗ в парламента на 14 март, която заседава под председателството на Жельо Бойчев и завърши с не много ясен резултат и искания за още информация. Малко след това самият Жельо Бойчев обяви, че се оттегля от парламента.

Въпреки че по време на срещата в МС между премиера Борисов и Гинка Върбакова е заявен интерес на държавата към активите на ЧЕЗ, после се разбра, че държавата се отказва от участие в сделката.

От БСП започнаха подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне наплъно контрола в енергетиката.

Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.