Качеството на едно управление зависи от това колко силна е опозицията. Това заяви пред bTV заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Ако това е ролята, която ни е отредена, ние ще я вършим по най-отговорния начин, увери още той.

По негови думи от ГЕРБ са готови честно и достойно да изпълняват функциите на опозиция.

Дончев посочи, че приема, че някой не иска да работи с някоя партия - това според него е напълно разбираемо. Не можело обаче да се изолират групи от обществото и да се казва, че тези хора - тяхната воля и цели, не ни интересуват.

Още тази седмица "Продължаваме промяната" преговаря с всички без ГЕРБ и ДПС

Още тази седмица "Продължаваме промяната" преговаря с всички без ГЕРБ и ДПС

Готови сме да бъдем първа политическа сила и да носим тази отговорност, увери Асен Василев

Когато зачеркнеш една партия и кажеш - няма да си говоря с тях - разберете ни добре, ние сме готови да служим на народа в позиции, подчерта той.

Дончев припомни, че са управлявали в различни коалиционни формати, но трябвало да е ясно първо кой управлява и кой е в опозицията и, ако управлението е коалиционно, да е ясно кой за какво отговаря.

Ние в годините назад сме казали, че не бихме работили с ДПС и с левицата, но това пречило ли е в годините назад в парламента да се води диалог и понякога, когато става въпрос за важни решения в страната, да имаме консенсусни решения, запита риторично той.

ПП не са разбили политическата система, а са запълнили ниша

ПП не са разбили политическата система, а са запълнили ниша

Кампанията на ГЕРБ е била агресивна

Дончев даде и съвет на новите управляващи: "Хубаво е в управлението да се влезе с презумпцията, че Конституцията и законите важат за всички, не само за тези, които са почтени, а и за другите. Законите са за всички, това е добър ход в управлението".

Той бе категоричен, че подкрепата на ГЕРБ за проф. Герджиков е твърда. Дончев обаче изрази надежда в оставащото малко време той да събере повече подкрепа, включително и такава, която не е свързана с партийния вот.

Изборът тук е между интелектуалец и действащия в момента президент, който за съжаление е опасен за демокрацията, подчерта той.