За да е добро едно управление, трябва да има качествена опозиция, самото качество на управление зависи колко е силна опозицията и ние имаме амбицията да бъдем такава, посочвайки всяка грешка, предлагаща алтернативи, и да зареждаме управлението с висока доза реализъм. Това заяви Томислав Дончев, депутат от ГЕРБ, пред БНР в предаването "Политически некоректно". Иначе оценката кой как се е държал, е инерция от предишните парламенти, смята той.

По темата със зеления сертификат за влизане в НС той смята, че както навсякъде другаде, трябва да има такъв и в парламента. Или не трябва да има никъде, защото в противен случай се създавало усещането, че имаме различни права и ядем евтини кюфтета, посочи той. Дончев каза, че това искане на ГЕРБ не е заяждане.

Бившият вицепремиер в кабинета на Бойко Борисов отказа да коментира стари грешки и попита: Ако някой е сгрешил в миналото, е индулгенция ли? "Не съм отричал нито една грешка, която сме допускали и не е сравнимо самото управление", каза той. На въпроса защо се смеят депутатите от ГЕРБ за решенията на новата коалиция по темата за тока, Дончев попита: Не можем да се смеем в НС. Ако нещо е смешно, е в реда на нещата да се засмееш, никой не сме унижавали, че някой е млад и неопитен, посочи още Дончев и каза, че приветстват млади хора в политиката.

Ива Митева не вижда много опитни депутати в НС, но не очаква избори скоро

Ива Митева не вижда много опитни депутати в НС, но не очаква избори скоро

ИТН си научили урока по трудния начин

За самото решение за мораториума той каза, че групата го е взела в самата зала и е извънредна мярка. Има смисъл - например имате ВиК авария и трябва да спрете главния кран, само тогава има смисъл от мораториум. Друг е въпросът какъв ще е ефектът за потребителите и енергетиката, дава глътка въздух на първите, поясни той, но бе категоричен, че не е дългосрочно решение. Липсата на срок в предложението била "технически пропуск".

На въпроса защо не се предлагат умни и конструктивни решения в НС, Томислав Дончев пита защо не е задаван такъв въпрос на опозицията в годините назад. Ние творим нов жанр, правим критичен анализ на действията на опозицията, посочи още той. Всяко добро решение, особено когато има нужда от подкрепа, би могло да получи и нашата подкрепа, добави той.

България има нужда от редовно правителство, но ние искаме да сме силна опозиция, да посочваме грешките на другите. Ако всички мислят едно и също, това е доста подозрително, коментира още Дончев.

Биков предупреди да се внимава с корпоративните фигури в кабинета

Биков предупреди да се внимава с корпоративните фигури в кабинета

Депутатът от ГЕРБ е притеснен, че Радев е на ръба "да преяде с власт"

Депутатът коментира и скандала по делото за магистрала "Хемус". Не знам детайли, знам за случая колкото вас, защото научих за историята от медиите. Въпросът е дали това е корупция, отклоняване на средства или фирмена афера, коментира той. Смята обаче, че не бива да се отнася към темата "лековато". Но когато се говори за суми в големи размери, има нещо нередно, МВР и прокуратурата трябва да си свършат работата докрай, категоричен бе Дончев.

На мен ми прилича на вътрешно-фирмена афера, но не знам детайли, уточни той и добави, че не вижда причина подходът на вътрешния министър Бойко Рашков да се промени.

На въпроса дали би подкрепил промени в прокуратурата, Томислав Дончев, че каза, че е необходима и ГЕРБ биха я подкрепили, ако е добра. Съдебната реформа, която се обявява, обаче за него "се вее като байряк". Дончев смята все пак, че относно фигурата на главния прокурор трябва минимум по-голяма отчетност и фигура, която да го разследва, промяна трябвало да има. Но съдебната реформа не трябва да се свежда само до това, трябва да се намери балансът между плюсовете и минусите, сега е по-ясно кой носи отговорността, но това съдържа огромен потенциал да ескалира политическо противопоставяне, анализира той. Пряк избор от главен прокурор от хората е безкрайно рисково, както и изборът му от НС, добави Дончев.

ГЕРБ атакува Радев, определи двата му служебни кабинета като провал

ГЕРБ атакува Радев, определи двата му служебни кабинета като провал

След 7 месеца еднолично управление България мечтаела не за развитие, а за възстановяване