Трайчо Трайков трябва да отговори на поканата за среща, отправена към него от кандидата, когото българските гласоподаватели посочиха като опонент на БСП в предстоящия балотаж. Това гласи декларация на Гражданския съвет на Реформаторския блок.

За Гражданския съвет е ясно, че демократичният вот се заслужава, а не се продава. Затова препоръчваме на нашия кандидат г-н Трайков да изиска публичен ангажимент за радикална съдебна реформа, включително на прокуратурата. В този ангажимент да се включат законови инициативи срещу корупцията и монополите, за защита на българските приоритети в ЕС и НАТО, гласи декларацията.

След благодарности за гласоподавателите, от РБ заяват, че истинската демократична десница има стабилно ядро от осъзнати, компетентни и готови за борба представители. Този извод го правят на базата на резултатите от първия тур на президентските избори.

По повод предстоящия втори тур на президентските избори, членовете на Гражданския съвет изразяват своята решителна позиция против кандидата на БСП, който, заедно с подкрепящата го прокремълска партия, открито съдейства за реставрацията на порочните тоталитарни модели, се казва в документа, пратен от реформаторите.

"За нас е абсолютно неприемливо България да загуби своята извоювана демократична независимост, основана на споделени евроатлантически ценности и за пореден път да попадне в плен при наследниците на тези, които с идеологически манипулации, лъжи и репресии предадоха националните идеали и поставиха българските граждани на колене за десетилетия наред.

И днес плащаме цената на техните престъпления, като по един или друг начин - с корупционни сделки и прокарване на чужди интереси - те продължават да ги извършват", се казва в документа, който завършва с призив към хората да гласуват.

Припомняме, в Гражданския съвет влизат и няколко имена - Гроздан Караджов, Мартин Димитров, Петър Славов, Иван К. Иванов, д-р Георги Ганев, Стоян Радев, проф. Михаил Неделчев, Пламен Даракчиев, Евгени Кънев, проф. Тодор Танев, Валерия Кардашевска, д-р Атанас Славов, Виолета Панайотова, Гергана Николова.