Кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков и кандидатът на коалиция „Обединени патриоти” Красимир Каракачанов влязоха в първи словесен сблъсък в студиото на предаването „Тази сутрин” по БиТиВи.

Те представиха приоритетите си, както и гледните си точки по отношение на важни за страната ни въпроси и по отношение на външната политика.

И двамата кандидати за „Дондуков 2” се обединиха около убеждението си, че националната сигурност е основен приоритет за бъдещия държавен глава.

Основното послание на Каракачанов е, че разделението в българското общество трябва да спре. Според него трябва да спре разделението на сини, червени, защото то разделя нацията.

Воденето на максимално независима външна политика, която е да е в интерес на България, е сред основните приоритети на патриота. Той е решен да бори проблемите с престъпността, включително и битовата, както и корупцията по всички етажи на властта. Друг основен приоритет е нелегалната имиграция. Каракачанов е категорично против допускането и настаняването на нелегални имигранти на българска територия.

Националната сигурност е основен приоритет за кандидата на реформаторите Трайчо Трайков. Той обърна внимание, че в националната сигурност се включва и здравеопазването и образованието. Относно външната политика, Трайков е категоричен, че националните ни интереси трябва да се поставят пред тези на съюзниците и освободителите ни. Според него президентът трябва да е активен и да може да изразява позицията си по определени каузи.

Красимир Каракачанов смята, че правомощията на президента трябва да бъдат увеличени и той да има право на законодателна инициатива, тъй като е избран мажоритарно. Според лидера на ВМРО не може човек като народния представител Александър Методиев – Бат Сали да дава предложения за промени в законодателството, а държавният глава да не може. По мнението на Каракачанов президентът също трябва да може да иска вот на доверие или недоверие към правителството.

От своя страна опонентът му Трайчо Трайков смята, че правомощията на президента са абсолютно достатъчни и той може да реагира по различни въпроси.

По въпроса за нелегалната имиграция и двамата кандидат-президенти смятат, че границата ни трябва да се охранява, включително и с репресивни мерки. Обединиха се и около мнението си, че липсват кадри, които да се занимават с обработката на документите на пристигналите у нас мигранти. Липсата на обучени кадри създавала пречка при определянето на това кой чужденец е терорист, кой е бежанец, кой е икономически мигрант.

Трайков коментира, че прави впечатление, че има хванати мигранти, но не и каналджии. Същото се отнасяло и за контрабандата – има хваната контрабанда, но не и контрабандисти.

Трайков отбеляза, че строим ограда за мигрантите и попита кога ще построим ограда за мафията. По думите му тези, които сега вкарват мигранти, преди са вкарвали наркотици и проститутки.

Красимир Каракачанов е категоричен, че България не е готова за мигрантска криза. Публична тайна било, че Европа не може да формулира ясна политика по отношение на мигрантското нашествие. Не сме ги поканили ние, а германският канцлер и не трябва ние да плащаме сметките, отсече патриотът. По думите му българската граница не е поле, през което може да мине всеки. Той смята, че освен гранична полиция, повече военни части трябва да охраняват границата. Когато патрулите са смесени – военни и полицаи, е по-трудно да подкупиш патрула. Каракачанов е и за използване на сила – водни струи, оръжие, когато е необходимо.

И двамата кандидати смятат, че армията ни се нуждае от модернизация и финансиране. Трайчо Трайков е на мнение, че има нужда от професионализация, финансиране, модернизиране. Според него е най-добре българският изтребител да охранява небето ни, а ако това правят наши съюзници, то трябва да става под наше ръководство.

Каракачанов е категоричен, че българската армия е в трагично състояние. Според него трябва да се върне наборната служба и тя да бъде смесена.

Двамата сблъскаха гледните си точки по темата Турция. Според Трайчо Трайков Турция е добър наш съсед и имаме интерес от улеснени връзки с тях, но не трябва да си затваряме очите пред проблемите.

В отговора си Красимир Каракачанов изтъкна, че Турция не е добър наш съсед, защото се намесва във вътрешните ни дела. Съсед, който се меси в чужди вътрешни дела, не е добър. Съседката ни финансирала партии, финансирала религиозно обучение, турцизирала циганите.

Трайков поиска да разбере дали Каракачанов е информирал ДАНС за примерите, които давал. Каракачанов отговори положително и допълни, че нищо не е направено, за да се защити страната ни. Той е категорично против визите за турски граждани и влизането на Турция в Европейския съюз.

Двамата поспориха и относно санкциите срещу Русия. Трайчо Трайков твърди, че ЕС е наложил санкции само на няколко олигарси, а Путин бил забранил внос на всякакви европейски стоки. Каракачанов не се съгласи, че става въпрос само за няколко олигарси. Той самият е категорично против санкциите срещу Русия, защото те ощетявали почтения бизнес. Непочтеният намирал начин да ги заобиколи.

И двамата са категорични, че е абсолютно недопустимо някой да ни казва какви да са отношенията ни с нашите съюзници и от какво имаме нужда, за да се отбраняваме. Трябвало да отстояваме българския национален интерес и да убеждаваме съюзниците от ЕС и САЩ, че нашият интерес е и техен, смята Трайчо Трайков.

Красимир Каракачанов и Трайчо Трайков влязоха в спор за Македония. Каракачанов не е съгласен да се казва братски народ, защото в България и Македония живеят българи, разделени от една граница. Твърди, че ако не е бил той, и хората като него, у нас сега щяло да има промакедонска партия.

По темата Трайков обвини бившите служби, че не са си свършили работата, включително и Каракачанов и замеси дядо си. Каракачанов го призова да не се връщат към дядовците и техните кокали, защото разговорът ще стане много исторически.

Трайчо Трайков е убеден, че „Турски поток” няма да стане, тъй като е сделка, която изглежда абсолютно неизгодна за Русия. Това щяло да е поредното харчене на пари на руските граждани.

Помолени за коментар за картела на горива у нас, кандидатът на реформаторите отбеляза, че е странно, че засегнатите компании имат 30-дневен срок да отговорят. Това съвпадало с края на президентската кампания. При предишната такава ситуация вместо глоба от 500 млн. лв., им забранили да си публикуват цените в интернет. 
Каракачанов отбеляза, че картелът на горива е част от националната сигурност.

И двамата кандидати за президент са убедени, че ще стигнат до балотаж, защото виждат подкрепата на хората. Красимир Каракачанов вижда като основни опоненти Цецка Цачева и Румен Радев. Той смята, че от гледна точка на стабилност, няма нужда от предсрочни избори. Трайков не може да отговори категорично на този въпрос.

И двамата не се срамуват от миналото си.