Централната избирателна комисия вече работи по подготовката на предсрочния парламентарен вот наесен. Направено е пазарно проучване и ще се закупят 10 хиляди ролки с термична хартия, необходими за машините за гласуване, които трябва да са доставени най-късно на 15 септември, съобщи БНР.

Предмет на дискусия в ЦИК е също съхранението на устройствата, те продължават да са в частния склад на "Карго партнер", за което се плаща наема повече от половин година, тъй като властите не предприемат действия за намирането на подходящ държавен склад. ЦИК прие единодушно, че още от първия ден на работата на служебното правителство отново ще се поиска във спешен порядък намирането на държавен имот за съхранение на устройствата.

В момента се обсъждат условията за подновяване на договора с частната фирма, изтекъл преди месец.

анкета

Как бихте гласували днес?

Виж резултати

Продължаваме промяната 27.1%

ГЕРБ/СДС 26.8%

ДПС 1.4%

БСП 6.5%

Има такъв народ 3.6%

Демократична България 8.3%

Възраждане 12.3%

Български възход 6.6%

ВМРО 1.4%

Други 6.1%

Припомняме, България отива на предсрочни избори есента. Това стана ясно, след като БСП върна неизпълнен мандата на президента Румен Радев неизпълнен. Причината е, че Народното събрание отхвърли предложението на БСП за приемане на Законодателна програма за следващите шест месеца.

А до разпада на управляващата коалиция се стигна, след като лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че изтегля своите министри от управлението.

Между ПП и ИТН избухна и друг скандал, след като шестима депутати, сред които и бившия министър на спорта Радостин Василев напуснаха парламентарната група на ИТН, като отправиха остри критики към лидера Слави Трифонов. Това беше приветствано от премиера Кирил Петков, който заяви, че търси няколко смели народни представители, за да запази управляващата коалиция мнозинство в пленарната зала.

Опозиционните партии ГЕРБ, ДПС и Възраждане се обединиха също изразиха недоволство срещу начина на управление на ПП. Костадин Костадинов даде заявка за нови предсрочни избори, а от народните представители от ГЕРБ внесоха вот на недоверие.