Депутатите не се вслушаха във ветото на президента и го обвиниха, че не е подготвен и че създава фалшиви новини. "Хора като Цветан Цветанов му дължат извинение." Това заяви пред bTV вицепрезидентът Илияна Йотова.

Депутатите отхвърлиха ветото на президента

Депутатите отхвърлиха ветото на президента

Цветан Цветанов призова да не се спекулира с онкозаболяванията и пациентите

Според Йотова премиерът Бойко Борисов е бламирал здравния си министър Кирил Ананиев. По думите ѝ Ананиев дълго е обяснявал защо мораториумът е правилно решение, а малко по-късно Бойко Борисов с едно изказване върнал всичко там, откъдето е започнало, като по този начин обезсмислил аргументите на министъра си. Според вицепрезидентът някой трябва да поеме отговорност за случилото се с този мораториум.

Според Йотова трябва да се помисли и за това дали действително мораториумът е наложен за икономия на няколко десетки милиона лева, защото скоро се е разпределил сериозен бюджетен излишък.
"Дали тези 40 млн. са проблем и кой има интерес от това да ги няма тези лекарства. Пред няколко дни един вече бивш зам.-директор вече назова хората с имена", отсече вицепрезидентът.

Мораториумът за новите лекарства падна

Мораториумът за новите лекарства падна

Корнелия Нинова доволна, че се възстановява справедливостта

Във връзка с гласуването в НС за отпадането на спорните текстове в Бюджета на НЗОК Йотова изрази надежда, че проблемът няма да бъде заметен под килима и да остане неразплетен.

Относно предложението да се създаде комисия, която да определя скъпите лечебни терапии, Йотова категорично заяви, че такъв орган би бил циничен и с "функции на Господ".

Йотова коментира и ситуацията в управляващата коалиция. Според нея в ГЕРБ "къкри битка".
По думите ѝ явно Цветан Цветанов не владее добре групата на ГЕРБ и не действа в синхрон с премиера, нямало достатъчно координация между герберите. Вицепрезидентът изказа и мнение, че стабилността, за която говорят от ГЕРБ е по-скоро въпрос на желанието им да останат във властта.

Цветанов иска от Симеонов по-малко емоции и да не пречи на летния сезон

Цветанов иска от Симеонов по-малко емоции и да не пречи на летния сезон

"Малкото италианско семейство" върши добра работа според Цветанов

Относно намерението на президента Радев да наложи вето върху антикорупционния закон Йотова посочи, че изказването на държавния глава не е било дискутирано, президентът бил трън в очите на Цветанов, който водел очевидна кампания срещу него.

По повод вота на недоверие, който БСП и ДПС ще внесат на 17 януари, Йотова обясни, че този инструмент не се използва просто за създаването на пушилка, а като повод за дискусия относно това дали законът работи и хората ще получат справедливост.

Относно създалата се ситуация около ревизирането на приватизацията Йотова беше категорична - това се използва като удар срещу лидера на БСП Корнелия Нинова.

Нинова съди Десислава Атанасова и ГЕРБ

Нинова съди Десислава Атанасова и ГЕРБ

Атанасова я клеветила

Илияна Йотова коментира и сегашната процедура за получаване на българско гражданство. По думите ѝ има нужда от промяна в поне 3 закона, за да бъде ускорена тази процедура - законите за българското гражданство, за българите в чужбина и за чужденците в България.