Шефът на БАБХ Йордан Войнов се прощава с поста си.
Това съобщи Марин Райков след днешното заседание на МС.

Причината е подписан от Войнов скандален договор за дезинфекция по границите ни. В момента се води проверка от прокуратурата на договора, подписан от Войнов.

"Настоятелно съм препоръчал на министъра на земеделието да се освободи от него", поясни Марин Райков. Този договор е крайно неприемлив, каза още той.

Според него с действията си Йордан Войнов е създавал предпоставки за недоверие и към настоящия кабинет, нищо, че договорът е сключен при предишния кабинет.
"Човек трябва да застава зад подписа си", категоричен е Марин Райков.

Припомняме, Войнов бе много близък до ексземеделския министър Мирослав Найденов.

Скандалът с частната фирма избухна, след като бившият вътрешен министър Румен Петков обвини служебното правителство в сериозна злоупотреба с държавна власт.
Той посочи, че правителството създава изключителни корупционни практики с това, че е отстранило държавна структура за събиране на екотаксите по границата, като на нейно място е сложило частна фирма.

Дни по-късно Българската агенция по храните (БАБХ) прекрати договора с частната фирма, която извършва дезинфекцията на превозните средства на граничния пункт "Капитан Андреево".

На 12 март частната фирма Пи. Еф. Си. ЕООД замени държавната структура, извършва дезинфекцията на превозните средства на граничния пункт "Капитан Андреево". Самото назначаване е станало ден преди служебното правителство да встъпи в длъжност.
В свое изявление земеделският министър проф. Иван Станков посочи, че назначението е направено от кабинета на ГЕРБ и служебното правителство не носи отговорност за това.

В отворено писмо до медиите Пи. Еф. Си. ЕООД намекнаха, че договорът й е прекратен след натиск от СИБанк и зададе въпроса как може при напълно законово издържани процедури и съвестни и коректни действия от тяхна страна да бъдат отстранени без мотив, основание и каквото и да е обяснение.

Миналата седмица стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е наредил Софийска градска прокуратура (СГП) да се сезира по повод публикации в медиите, относно сключения договор между Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) и фирма "Пи Еф Си" ЕООД, като в хода на проверката ще бъде разпитан и шефът на БАБХ Йордан Войнов.

"Оставки" предстоят и в МИЕТ и в енергийния сектор на държавно подчинение. За това пък намекна енергийният министър Асен Василев. На въпрос кога, той отговори лаконично: „Очаквайте включване съвсем скоро". Министърът само коментира, че кредитът на доверие е изчерпан.

Служебният премиер Марин Райков е изумен пък от коментарите за очакван гигантски скок на тока. Затова и по време на днешната пресконференция след заседанието на кабинета той даде думата на енергийният министър Асен Василев, който да разсее притесненията на потребителите.