България категорично подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници. Това заяви в Киев министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Той пристигна в украинската столица по покана на своя колега Олексий Резников, съобщават от Министерството на отбраната. Първи за визитата на Димитър Стоянов в Украйна обявиха от украинското Министерство на отбраната, като от българското МО тя не беше анонсирана, а прессъобщение бе разпространено повече от 12 часа след украинската страна. 

Стоянов подчерта, че страната ни не признава анексирането на суверенни украински територии.

Двамата министри обсъдиха военната и военно-техническата помощ, която България предстои да предостави, националният принос в тренировъчната мисия на Европейския съюз EUMAM, българската подкрепа за възстановяването на Украйна и перспективите й за европейска интеграция.

Димитър Стоянов пристигна на посещение в Украйна

Димитър Стоянов пристигна на посещение в Украйна

Украинският му колега го приветства и благодари за военната помощ

Стоянов благодари за възможността да бъде обсъдено по-нататъшното двустранно сътрудничество.

Имаме отлични двустранни отношения, основани на дълбоки исторически и културни връзки с украинския народ, изтъкна Стоянов.

Той подчерта, че от началото на руската въоръжена агресия България е предоставила хуманитарна помощ на Украйна в размер на 448 милиона лева. Изпратена е хуманитарна помощ от 2000 каски и 2000 бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, 5000 комплекта зимни дрехи и 5000 чифта зимни обувки.

България се включва в обучението на украински военни

България се включва в обучението на украински военни

У нас ще обучаваме военни санитари

Предстои страната ни да предостави безвъзмездно въоръжение, техника и боеприпаси, както и принос към тренировъчната мисия на Европейски съюз EUMAM.

Предвижда се участие на до 50 български военнослужещи за обучение за въоръжение и техника в страни от ЕС и/или в България. Петима български военни ще бъдат командировани в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на ЕС в Белгия, както в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката в Германия. Предлага се и всяка година до 60 бойни санитари от украинските въоръжени сили да се подготвят на наша територия.

Припомняме, че украинският външен министър Дмитро Кулеба вече благодари на страната ни за "историческото гласуване за предоставянето на първия пакет военна помощ". Указ за него все още не е публикуван в Държавен вестник, а лидерът на БСП поиска вето от страна на държавния глава върху решението на Народното събрание. Нинова се закани и че БСП ще атакува решението в Конституционния съд.

Вчера пък в съобщение на териториалната отбрана на Украйна във фейсбук се посочваше, че силите вече са оборудвани с български гранатомети. В публикацията се посочва, че противотанковите оръжия са били оборудвани със специални оптични системи, както и с български снаряди и експлозиви, които също са били доставени.

От съобщението обаче не се разбираше дали тези оръжия са част от военната помощ за Украйна, гласувана от Народното събрание преди дни, или са частни доставки.