Започна заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет, на който ще се обсъжда случая "Скрипал".

Заседанието започна в 9 часа. Посланикът ни в Русия Бойко Коцев вече пристигна в МС за изслушване. Преди да влезе в сградата на МС обаче Коцев отказа да коментира случая.

Скандалът "Скрипал" раздели света на две според Йотова

Скандалът "Скрипал" раздели света на две според Йотова

България има уникалния шанс да бъде посредник между двата лагера

Припомняме, посланикът ни в Русия Бойко Коцев беше привикан в България от премиера Борисов за консултации във връзка със случая "Скрипал". При пристигането си в София посланикът беше пестелив пред медиите по темата и избегна конкретни коментари. Предстои днес той да бъде изслушан пред Съвета по сигурността в МС.

Наред с членовете от правителството на заседанието на съвета присъстват и представители на специалните служби, както и двама съветници на президента Румен Радев. Заседанието се ръководи от министър-председателя Борисов.

Посланикът ни в Русия Бойко Коцев пристигна у  нас

Посланикът ни в Русия Бойко Коцев пристигна у нас

Той беше повикан за консултации по случая „Скрипал“…

Възможно е след заседанието на Съвета по сигурността страната ни да излезе с официална позиция по случая и да се реши дали ще се гонят руски дипломати.

Припомняме, вчера председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че страната ни трябва да бъде солидарна и съпричастна с западните страни и трябва да изгони руските дипломати заради скандала около случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му.

Лидерът на "Атака" и коалиционен партньор на ГЕРБ Волен Сидеров обаче заяви, че е трябва да се престане с приказките за солидарност, а страната трябва да има балансирана политика и да не избързва при вземането на решения от международно значение.

Цветанов иска солидарно да гоним руски дипломати

Цветанов иска солидарно да гоним руски дипломати

Но само след тежката дума на Борисов

Лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Сиоменов също изрази позиция. По думите му руските дипломати трябва да се гонят само в случай, че има неоспорими доказателства за това, че Русия стои зад нападението.

Президентът Румен Радев посочи пък, че ако българското правителство реши да гони руски дипломати от страната, решението трябва да е мотивирано. "Европейската солидарност не може да бъде сляпа и едностранна" според президента.

БСП вика Борисов в парламента да докладва за Русия

БСП вика Борисов в парламента да докладва за Русия

Ситуацията е достатъчно тревожна, изтъкна Кристиан Вигенин

С позиции по случая излязоха и партиите АБВ и СДС. Според АБВ България трябва да се пази от резки движения в конфликта между Русия и Европейския съюз по случая "Скрипал". Според СДС пък страната ни трябва да бъде солидарна и да изгони руските дипломати, както направиха редица европейски държави.