ПОСЛЕДНО: От гражданския съвет на Реформаторския блок съобщиха, че депутатите Гроздан Караджов, Петър Славов и Иван Кирилов Иванов са внесли в деловодството на Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, с който да бъде отстранено противоречието с Конституцията и гласовете "не подкрепям никого" да бъдат броени заедно с останалите действителни гласове. С това ще се избегне изкривяването при боравенето с действителните гласове.


Централната избирателна комисия не може да промени нищо, свързано с опцията в бюлетината за президентския вот - "не подкрепям никого", стана ясно по време на редовния брифинг на говорителите на комисията.

Припомняме, според мнозина има вероятност въпросната опция да изкриви вота. Според закона и разпоредбите тя се счита за действителен глас и вдига изборната активност, но когато се определя какъв процент от гласувалите е спечелил даден кандидат, то тези бюлетини не се включват.

По този начин 50+1 процента, необходими за спечелване на президентския вот на първи тур, няма да са равни на 50+1 от изборната активност, а на по-малко.

анкета

В бюлетината за президентския вот има и опция „Не подкрепям никого“. Ще я използвате ли?

Да 21.0%

Не 62.1%

Още не съм решил/а 6.9%

Нямам намерение да гласувам 9.9%

ЦИК не може да излезе със становище относно конституционосъобразността на текстовете на един закон, който действа, защото това не е от нейните компетенции, коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Той обясни, че това е единствено в компетентността на Конституционния съд, ако бъде сезиран от лицата, които имат право на това.

Ако квадратчето "не подкрепям никого" в бюлетината е отбелязано с "хикс" или "V" със син цвят, не излиза от квадратчето и има два печата, то този глас е действителен, обясни Андреев. Той обаче не влиза в действителните гласове, въз основа на които се определя кандидатпрезидентската двойка, спечелила на първи и втори тур, потвърди говорителят.

Според колегата му Цветозар Томов в Комисията не е обсъждан въпросът за приемане на каквато и да е друга методика със свое решение.

Той обаче отрича да има риск за евентуално обръщане на резултата в изборите.

Томов обясни, че ако методиката бъде изменена така, че вотът в квадратчето "не подкрепям никого" се брои, когато се изчисляват резултатите за отделните кандидати, единствената разлика ще бъде в това, че сборът от гласовете за всички кандидати няма да е 100 процента и респективно за всеки кандидат ще слезе надолу. Така се увеличава вероятността за втори тур, друга разлика няма, посочи членът на ЦИК.