Председателят на НФСБ и бивш вицепремиер, сега депутат от ОП, Валери Симеонов не харесва това, че премиерът Борисов се бърка постоянно в работата на парламента. Това стана ясно от коментара на Симеонов в студиото на Нова телевизия по темата за машинното гласуване. Припомняме, вчера парламентът на първо четене отмени машинното гласуване за местните избори по предложение на ГЕРБ.

Действията на ГЕРБ са на принципа на Борисов: проба - грешка, но така, според Симеонов, хвърляме държавата в хаоса. "Това на мен не ми харесва", заяви Валери Симеонов и посочи, че въвеждането на машинното гласуване е станало първо по настояване на бившите партньори на Борисов - Реформаторския блок, а в този парламент "на коляно с истерични 15-часови промени на Изборния кодекс през зимата". Това е било напълно прибързано, необмислено и безсмислено, а една по-късно от ГЕРБ са се усетили за грешката и дава назад, отчитайки всички негативи. Затова и сега гласуваната промяна е поправяне на грешката.

Горанов не иска ГЕРБ да стават арбитри между патриотите

Горанов не иска ГЕРБ да стават арбитри между патриотите

Големият партньор носи по-голяма отговорност

Валери Симеонов твърдо стои зад тезата, че при машинно гласуване рискът е много голям, тъй като никой не може да гарантира обективността и безпристрастността на фирмата, която обслужва техниката. Там може да се намеси и някой бизнесмен. Затова и това гласуване го няма никъде в Европа, настоя лидерът на НФСБ.

Преди този коментар Валери Симеонов накратко коментира и скандала с хакерската атака спрямо НАП, като омаловажи факта на изтичането на лични данни на частни лица и фирми. Какво секретно има в данъчните декларации и в ЕГН-та, попита Валери Симеонов и съобщи своето ЕГН в ефира.

По актуалния въпрос ще продължат ли Обединените патриоти като коалиция след отстраняването на лидера на "Атака" Волен Сидеров от председателския пост на парламентарната група, Валери Симеонов смята, че самият Сидеров трябва да е благодарен, че е освободен от пост, който не му е по силите.

НФСБ и ВМРО отказват да се занимават със скандали от сутрин до вечер

НФСБ и ВМРО отказват да се занимават със скандали от сутрин до вечер

Икрен Веселинов призова Сидеров да не бяха от реалността

Две години парламентарната група не е имала живот. Като са върнали лентата назад 10 месеца и са направили равносметка НФСБ и ВМРО са установили, че Волен Сидеров е бил 4% от времето на работа. В началото Волен Сидеров започнал като председател с носене на скъпи напитки в парламентарната група и т.нар. сплотяване на колектива. Това обаче не работи - "не сме в парламента да си осъществяваме детските мечти", заяви Валери Симеонов, според когото отстраняването на Сидеров е чисто делови и прагматичен въпрос.

"Винаги има момент в който казваш "стига", защото парламентарната група премина в механичен сбор от три партии", посочи Валери Симеонов и заяви, че в момента ПГ на ОП си има съпредседатели, които работят. Затова и смята, че ще успеят да убедят партньорите от ВМРО в необходимостта на подкрепят ветото на президента по отношение на текстовете за финансирането на партиите. В момента има разминаване в позициите на двете партии по темата, а НФСБ настоява, че финансирането от 1 лев на глас ще убие опозицията и така в политическия живот ще останат само управляващите партии и партии, като ДПС, които са се сраснали с властта. "Предстои дебат и напасване на позициите. Мисля, че ще постигнем общо позиция и ще отхвърлим ветото", заяви Симеонов и повтори предложението на НФСБ за горна граница на даренията.

ГЕРБ изкарвали от „под“ – „на“ масата финансирането на партиите

ГЕРБ изкарвали от „под“ – „на“ масата финансирането на партиите

Няма да подкрепят президентското вето за частното финансиране на партиите