В 4 държави не е разрешено откриването на изборни секции извън българските дипломатически представителства.

Това са Гърция, Канада, Македония и Германия, обясни зам.-външният министър Милен Керемедчиев в студиото на Нова телевизия.

Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова и зам.-външният министър Керемедчиев отговаряха на въпроси, свързани с проблемите около разкриването на изборни секции в чужбина за парламентарния вот на 5 юли.
В ефир по телефона се включиха и български граждани, живеещи в Германия, Гърция и САЩ.

Едно от първите решения на ЦИК касаеше гласуването на българските граждани в чужбина.
Посочва се как се създават избирателните секции, могат ли партиите да изпращат членове там - във всяко едно дипломатическо представителства се образуват избирателни секции, обясни говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.

Където са подадени повече от 100 заявления се дава възможност да бъде гласувано извън дипломатическите консулства.

За предишните и за настоящите избори винаги са съществували такива изисквания. Така коментира тя обвинението, че ЦИК не са информирали сънародниците ни в чужбина, че трябват да подават заявления за разкриване на секции.

Специално за Германия писмен отговор от министерство на външните работи в Берлин от 1991 година гласи, че създаването на изборни секции в страната може да стане единствено в българските дипломатически представителства, обясни от своя страна Милен Керемедчиев.

От тогава ние постоянно питаме, имало е желание, имало е заявления, но няма промяна в решението от германска страна, допълни той.

Все пак Керемедчиев се похвали и с пробив във Франция, която също е от страните, забраняващи създаването на секции извън дипломатическите ни представителства. В Тулуза след изпратени ноти ще има секции.

В Щутгард тази година сънародниците ни няма да има къде да гласуват, за разлика от други години, защото там вече няма почетен консул.

Българка, работеща в Гърция на о-в Крит се оплака, че цяла вечер трябва да се пътува с кораб до Атина за да може да упражни правото си на глас. Там са 2 от 3-те разкрити секции в южната ни съседка.

Жената посочи, че само в града, в който живее се намират повече от 2000 българи, които имат желание да гласуват и допълни, че по преценка на консула се отваря секция, а той питал "за кого ще гласувате вие щом настоявате да имате изборна секция".

От своя страна Милен Керемедчиев коментира, че това също е решение на гръцката страна, като междувременно вече са искани 3 писмени обяснения от консули в Гърция.

Категорично мога да кажа, че няма политически аспекти, не бих се съгласил, че има някакви влечения в дясно и в ляво, констатира зам.-външният министър.