Идеята е до края на септември - началото на октомври, да имаме избран нов генерален секретар на ООН, за да има той достатъчно време да навлезе в проблематиката преди заемането на поста.

Избраният генерален секретар ще встъпи в длъжност на 1 януари следващата година. Това обяви на брифинг в Министерството на външните работи Райчо Райчев, генерален директор по глобалните въпроси.

Бяха представени процедурите и работата по отстояването на българската кандидатура за високия пост в лицето на Ирина Бокова.

Вече е съставена оперативна работна група от 16 старши дипломати, които са ръководители на водещи дирекции в Министерство на външните работи. В групата влизат и редица експерти и специалисти по отделни аспекти от дейността на ООН.

Райчев очерта и новите изисквания, които са въведени при процедурата по избор за генерален секретар на ООН. Част от тях са насочени към повишаване прозрачността по избора. Ако досега изборът е бил главно в Съвета за сигурност, то сега процесът бил допълнен и модернизиран, коментира той.

Поканата за представяне на кандидатурата се извършвала от двамата президенти – на Съвета за сигурност за съответния месец и на съответната работна сесия на Общото събрание. Поканата се изпраща от тях. В процедурата за първи път има призив за равенство на половете.

Главният секретар на ООН се назначава от Общото събрание по препоръка на Съвета за сигурност.

От Външно министерство подчертаха, че оперативната работна група вече е провела първото съвещание на 20 февруари. В него е взела участие и самата Ирина Бокова. Обсъдени са били всички етапи и специфики на процедурата. Създадени са оперативен работен план и концепция по отстояване на българската кандидатура.

Изпратени са инструкции до всички наши посолства и представителства, като приоритет са страните, които са постоянни и непостоянни членки на Съвета за сигурност. Страните от Източна Европа също са приоритет от гледна точка на състезанието за поста.

7 са кандидатурите за генерален секретар на ООН до момента, стана ясно още от брифинга.