"С този доклад слагаме край на разговора за предпазна клауза - част от голяма стъпка напред".

Това каза министърът по европейските въпроси в оставка Гергана Паси на пресконференция по повод на Годишния доклад на ЕК за изпълнението на Механизма за сътрудничество и оценка в областите "правосъдие" и "вътрешни работи".

Паси посочи, че механизмът за сътрудничество ще се прилага, докато е необходимо. "Важно е да не изпаднем в еуфория, защото критиките в доклада са обосновани", каза тя.

Реалистично е догодина по това време да отпадне механизма за сътрудничество и проверка до колко сме наблюдавани от ЕК в областта на правосъдие и вътрешен ред, добави Паси. Критиките на ЕК в доклада са обосновани, както и отправените от нея препоръки към България, коментира тя.

"Никога не съм имала съмнение, че признаването на проблема може да скъси пътя за неговото решаване. Напредъкът е видян и оценен",  добави още Гергана Паси.

По думите й, второстепенни критики в доклада няма. Във връзка с препоръките на ЕК за нова концепция за наказателна политика в България, Паси отбеляза, че досегашното мнозинство не е намерило воля за нов наказателен кодекс.

Според нея е необходим консенсус за по-стратегически подход за реформи в съдебната система.

Гергана Паси изтъкна, че европейската комисия дава положителна оценка на работата на специализираното звено за борба със злоупотребите с европейски средства и че основателно европейската комисия смята тези специализирани звена за отличен модел, който иска да види реализиран и по отношение на борбата с корупцията и с организираната престъпност.