Пет партии и коалиции със сигурност ще присъстват в следващия парламент - БСП, ГЕРБ, Обединените патриоти, ДПС и партията "Воля" на бизнесмена Веселин Марешки.

Още две коалиции обаче разполагат с шансове да преминат 4-процентовата бариера - "Реформаторският блок - Глас народен" и "АБВ - "Движение 21".

С шанс на прескочи бариерата е и партия ДОСТ, за която се регистрират ниски стойности, но формацията разполага със скрит вот, чийто обем ще стане ясен в самия изборен ден.

Снимка 284856

Източник: AFIS

Прогнозата е агенция АФИС въз основа на проучване на общественото мнение, проведено от 18 март до 22 март 2017 г. с обхват 1005 пълнолетни лица в цялата страна. Изследването е независимо от външно финансиране и е извършено със собствени средства.

Преди всичко остава неясен отговорът на въпроса за победителя, посочват изследователите от Афис. С равни възможности да се класират на първо място остават БСП и ГЕРБ. БСП има предимство сред твърдо решените да гласуват, ГЕРБ обаче все още разполага с резерви за разширяване на електоралната си база сред колебаещите се избиратели.

Интригата ще се разреши от сравнително малка, но постоянно намаляваща група избиратели (към момента нейният дял възлиза на около 12%), които в анкетна среда декларират, че е възможно да вземат окончателното си решение в последния момент.

Очакваната избирателна активност от Афис е 3.7-3.75 млн. души - по-висока в сравнение с предишните парламентарни избори през 2014 година. Очакванията са около 2-3% от избирателите да посочат опцията "не подкрепям никого", като така делът на недействителните гласове може да надскочи традиционните 150-2000 хиляди.

Снимка 284855

Източник: AFIS

С други думи 4-процентовият праг за влизане в Народното събрание ще се равнява на около 130-135 хил. гласа, което не е непостижима цел нито за формациите - "Реформаторски блок - Глас народен" и "АБВ - Движение 21".

При по-ниска от прогнозната активност и при по-нисък дял на недействителните гласове предимство ще получи БСП. При активност около и над прогнозната и при по-висок дял на недействителните гласове предимството е за ГЕРБ. При всяко положение обаче силите между двете водещи политически сили са напълно изравнени и която и от тях да спечели изборите преднината й ще бъде несъществена.

В последните дни на кампанията основният политически дебат силно се измести към геополитическия вектор и всички останали теми останаха на заден план. Темата "Турция" само за няколко дни е предизвикала съществени електорални пренареждания, като геополитическата тема се очаква да продължи да доминира до самите избори.

Снимка 284854

Източник: AFIS

Това дава предимство на коалицията на обединените патриоти, които твърдо затвърждават третото си място в общата класация. Така шансовете на ДПС да са трета политическа сила отстъпват.

Темата обаче активира и допълнителни гласове в посока БСП и ГЕРБ.

Ефектът на "засмукване" в полза на двете водещи партии, подсилен с традиционния комформистки вот в полза на предполагаемия победител, има и косвен резултат щетите върху по-малките партии.

Ощетени от центростремителните тенденции са основно партия "Воля" и коалициите "Реформаторски блок - Глас народен" и "АБВ - Движение 21".

При тях вътрешната мобилизация по време на кампанията е по-ниска в сравнение с големите партии, а и много поддръжници регистрират нарастващи колебания в сравнение с началото агитационния период.

анкета

Как ще гласувате на 26 март?

АБВ – Движение 21 3.4%

БСП 25.8%

Воля 4.0%

ГЕРБ 26.4%

Да, България 9.5%

ДОСТ 2.0%

ДПС 2.2%

Нова република 12.6%

Обединени патриоти 9.5%

Реформаторски блок 4.7%