Възраждане съзря опит от страна на Европейската комисия да се намеси във вътрешните работи на България. Така от партията на Костадинов разбират искането на ЕК за обяснение от МОН за приетите промени в Закона за предучилищното и училищно образование, които забраняват пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и дават точна дефиниция за нея. Припомняме, че самото законодателство бе прието в пленарна зала при отрицателно становище от МОН.

Партията на Костадин Костадинов подчертава, че в писмото, изпратено от Комисията до МОН, се посочва, че Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О"Флаерти е изразил загриженост във връзка с приемането на Закона и е отправил призив към българските власти да възпрепятстват окончателното му влизане в сила.

Възраждане посочва, че заместник-председателят на Групата на либералите и демократите в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Беатрис Фреско-Ролфо също е изказала опасения от последиците от приетите изменения и допълнения в закона. Във връзка със законопроекта е направено запитване от Върховния комисар по правата на човека на ООН и от Европейския комисар по равнопоставеността Хелена Дали.

Народният представител Даниел Проданов изтъква, че това запитване представлява груба намеса във вътрешните работи на Република България. По думите му тези организации за пореден път демонстрират двоен стандарт. Те нямат позиция за децата, които са избивани в Газа, където се провежда геноцид, не казват нищо за това, че в Украйна само преди ден беше забранена Украинската православна църква, не коментират това, че от 1 август в България трябваше да заработи регистър на педофилите, а все още това не се е случило и реално почти месец МВР нарушава закона, не коментират, че беше нарушено деморатичното правото на 604 000 българи да гласуват на референдум затова с каква валута искат да се ползва в България, но коментират това, че е забранена пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в българското училище, поясни той.

Възраждане заявяват, че ще охраняват училището докрай

Възраждане заявяват, че ще охраняват училището докрай

Според преброяването им 887 са вече учителите

Депутатът от Възраждане подчертава, че българските деца са национална ценност, а училището - неприкосновена територия. Проданов заяви, че Възраждане няма да остави българските деца на европейските институции. По думите му за тях ще се грижи българското семейство и българската държава.

Според българската конституция семейството се състои от мъж и жена. А Европа нека свиква, че вътрешнополитическите решения в страната ни ще ги взимаме ние, каза още той.

Припомняме, че по-рано този месец депутатите забраниха пропагандата, популяризирането или подстрекаването по какъвто и да е начин в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната.

Над 7000 граждани и 76 неправителствени организации поискаха президентът да наложи вето на измененията в Закона за предучилищното и училищното образование. Държавният глава обаче отказа да наложи вето на промените.

Местната организация на Възраждане във Варна публикува списък с учители, които подкрепят лгбт пропагандата в училищата. МОН излезе с официална позиция по казуса, в която подчерта, че няма да допусне репресия към учители, ученици и родители. ПП пък обявиха, че следващата седмица ще внесат поправка в Закона за предучилищното и училищното образование.

Прокуратурата разглежда списъците на Възраждане и гражданските подписки

Прокуратурата разглежда списъците на Възраждане и гражданските подписки

Целта е да се установи има ли данни за извършено престъпление