Без дебати депутатите от Комисията по правни въпроси в Народното събрание повторно приеха Закона за допълнение на Закона за съдебната власт.

Народните представители гласуваха с 13 гласа "За", 2 гласа "против" и 1 глас "въздържал се", с което законотворците преодоляха ветото на държавния глава.

Припомняме, че във вторник президентът Румен Радев наложи вето над Закона за допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), приет на 21 юли 2023 г. С него се въвеждат промени в системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се регламентира допълнителен срок от 6 месеца за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Първа стъпка към по-тежки наказания за средна и лека телесна повреда
Обновена

Първа стъпка към по-тежки наказания за средна и лека телесна повреда

Правната комисия в парламента прие на първо четене промени в Наказателния кодекс

Също във вторник парламентарните групи на ДПС, ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ внесоха законопроекти за изменения в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашно насилие, които предвиждат домашното насилие да се наказва и при интимна връзка, а наказанията за причиняване на лека и средна телесна повреда да бъдат увеличени. Повод за предложените промени са поредните случаи на насилие над жени, най-драстичният от които е зверството в Стара Загора над 18-годишната Дебора. В тази връзка председателят на Народното събрание Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента на 7 август за първо гласуване внесените законови промени и ново обсъждане на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт. Затова и Правната комисия се събра днес да разгледа текстовете преди парламентарната сесия.

Пеевски: Червената химикалка на ДПС не е драскала Конституцията

Пеевски: Червената химикалка на ДПС не е драскала Конституцията

Няма никакви спорове за конституционните промени

По рано през деня комисията прие предложените промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие.

Домашното насилие ще се наказва и при интимна връзка

Домашното насилие ще се наказва и при интимна връзка

Промени в Закона за защита от домашното насилие минаха на 1-во четене в комисия