Инцидентът с ветото за Северна Македония е куриозен от много гледни точки. Това заяви пред БНР политоголът и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. Даниел Смилов.

Според него това е в противоречие с позиции, които досега страната ни е отстоявала.

Той напомни, че от 90-те години България е страната, която най-активно е подкрепяла Македония за нейното членство в ЕС и това е наш стратегически приоритет. По думи на Смилов досега ГЕРБ са поддържали проевропейска линия и са защитили приоритета за Западните Балкани пред европейци, които не са много убедени, че регионът трябва да стане част от Европейския съюз. Това според него е било голям успех за страната ни.

Сега обаче "сме готови всичко това да зачеркнем, да налеем маслото в друг огън - на настроенията в самата Европа, че част от Балканите нямат място в ЕС". Смилов е категоричен, че това вече е работа срещу българския дългосрочен интерес. Той недоумява защо ГЕРБ прави това.

Георг Георгиев няма какво да коментира за македонския език

Георг Георгиев няма какво да коментира за македонския език

На въпрос обаче какво е направила България, Георгиев заяви, че е забелязала антибългаризма

Политологът подчерта, че процесът на разширяване е важен за България и ако го блокираме, обричаме региона си на маргинално съществуване в периферията на Европа.

Според него едно от обясненията е, че заради отслабената си позиция във вътрешнополитически план премиерът е решил "да се преизмисли като по-националистически настроен лидер, да печели популярност на база на залитания в такава посока".

Смилов заяви, че засега не сме свързани реално със Северна Македония, тъй като нямаме пътища, не си гледаме телевизиите и не се възползваме от близостта си.

Османи не е разочарован от България

Османи не е разочарован от България

Напрежение между София и Скопие

По негови думи е странен начинът, по който сме избрали да помагаме на западната си съседка по пътя й към пълноправно членство в ЕС.Той отбеляза, че в договора за добросъседство има много общи и обтекаеми формулировки и е трудно да се изгради ясна позиция на негова основа.

Трябва да се мисли за опит за излизане от капана, в който сме влезли, категоричен бе той.

Според Смилов от политическите изказвания у нас не става напълно ясно какво би ни удовлетворило в краткосрочен план, за да вдигнем ветото.

Припомняме, вчера министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска още днес да продължи преговорите със София. По същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае македонското малцинство.

Още не можем да кажем "Да" на Северна Македония за ЕС

Още не можем да кажем "Да" на Северна Македония за ЕС

Категоричното си мнение изрази вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева

Последното заседание на българо-македонската комисия по историческите въпроси постигна напредък в изработването на обща позиция по темата за 24 май, писмеността и делото на светите братя Кирил и Методий. Това е единствената от общо 14 бележки, свързани с учебниците по история, по която има прогрес. Комисията се събра след като близо година бе прекъснала работата си заради вътрешнополитическата обстановка в Северна Македония и изборите там.

Срещите на комисията се базират на договора за добросъседство между София и Скопие, подписан на 1 август 2017 г. 2019 година завърши със срещата при президента Румен Радев, на която бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония за процеса й към присъединяване към ЕС. Преди това вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пръв предупреди, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи.

Зоран Заев: Не знам къде нарушаваме Договора с България

Зоран Заев: Не знам къде нарушаваме Договора с България

Ако знаел, този въпрос щял да бъде отворен и решен