През следващата седмица се готви за предложение за актуализация на бюджета. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов в студиото на Нова телевизия.

Само преди дни финансовият министър заяви в студиото на "Панорама", че това ще се случи, ако и когато управляващите преценят, а иначе финансирането на мерките за интервенция на държавата в икономиката засега се предвиждат от преразпределяне.

Коронавирусът вероятно ще наложи актуализация на бюджета

Коронавирусът вероятно ще наложи актуализация на бюджета

Правителството има варианти, но трябва да е готово и за най-лошото

"Още следващата седмица ще предложа актуализация на бюджета, свързана с възможността за осигуряване на повече финансиране на българския бюджет, т.е. поемане на дълг, за да има готовност, когато пазарите дадат възможност за това нещо, то да се случи", заяви Горанов.

БСП пита: А ще стигнат ли парите до фирмите?

БСП пита: А ще стигнат ли парите до фирмите?

Държавната помощ е загадка за икономическата теория и практика

Милиардът, който ще се добави към фонд "Безработица", за да може да посрещне мярката, свързана със съхраняването на заетост, също трябва да намери място в сметките на държавата.

"Как ще се развие икономическата ситуация, зависи от това как ще се развие кризата с коронавируса, колко дълга и дълбока ще бъде тя, обясни Горанов и не се ангажира с прогноза. След като преодолеем последиците от заразата и се погрижим за живота и здравето на българските граждани, неминуeмо заради ограниченията, които налага пандемията, ще стигнем и до стопанска криза, очаква Горанов.

Правителството потушава с 4.5 млрд. лв. икономическите щети

Правителството потушава с 4.5 млрд. лв. икономическите щети

Премиерът смята, че няма да стигнат

"Засега предимно са страховете... Много малко сектори няма да бъдат директно засегнати", каза още той и посочи, че няма как кризата да ни подмине, най-малкото защото българските производители са свързани с международни договори и световните пазари. Всички мерки, които се взеха и в останалия свят, с който сме свързани, определено повлияват на бъдещето на всички сектори, които са свързани с експорт.

Усилията на държавата са насочени към запазването на заетостта и работните места, увери Горанов и обясни, че мерките подкрепят именно работодатели, които искат да запазят своите работници. Това се отнася точно до тези работодатели, които само преди два месеца искаха да внасят работна ръка от разни екзотични дестинации и се оплакваха от липсата на работна ръка. Нека сега да покажат своята ангажираност към своите налични работници, призова Горанов.

Даниела Бобева: Държавата няма да спаси икономиката

Даниела Бобева: Държавата няма да спаси икономиката

Икономиката ще се спаси от силите на работодателите и хората, категорична тя

Финансовият министър бе категоричен, че Българската държава не отделя по-малко средства за подкрепа на икономиката в сравнение с други държави, включително и такива, които се дават за пример като Германия, Италия, Гърция. Той се позова на данните за процент от вътрешния продукт на съответната и на нашата държава.

Също така Владислав Горанов заяви, по повод въпрос за кредитите на физически лица и запорирани сметки и имоти от преди кризата, че няма как държавата да се меси в чисто търговски отношения, но някои търговски банки вече са обявили свои мерки за гражданите.

Държавата да поръча работа на фирмите, не да дава пари, смята Иван Нейков

Държавата да поръча работа на фирмите, не да дава пари, смята Иван Нейков

Браншовите организации да предложат мерки за работа, не за помощ, иска бившият министър