Финансовият министър Владислав Горанов смята, че при концесията на летище София ще се подобри администрирането на летището. Това заяви той, цитиран от БНР.

Горанов защити избора на германско-френския консорциум "Соф Кънект" за концесионер на летище "София" през следващите 35 години. 

Рисковете от концесията на летище София

Рисковете от концесията на летище София

От една страна, това е добра новина за хазната, но крие и рискове

Щяло да има нови инвестиции в летищния терминал, подобряване като цяло на администрирането на летището. Мотивът му да размишлява така е: "Свободната държава Бавария е най-богатото място за живот в Европа, и това, че именно мюнхенският летищен оператор в консорциум спечели ме кара да се чувствам удовлетворен и да имам добри очаквания за развитието на летището".

Росен Желязков очаква над 2 млрд. лв. от концесията на летище София

Росен Желязков очаква над 2 млрд. лв. от концесията на летище София

След като постъпят парите ще се реши дали да отидат за БДЖ, увери министърът

От БСП по-рано през деня в парламента отново изразиха несъгласието си с отдаването на концесия на летище София.

Депутатът Георги Свиленски предупреди, че с прокараните преди месеци промени в закона за концесиите на практика е напълно невъзможно разваляне на договора, който ще сключи държавата с бъдещия концесионер. 

БСП срещу концесията на летище София

БСП срещу концесията на летище София

Не държавата е лош стопанин, а стопаните на държавата са лоши

Според колегата му от БСП Димитър Данчев държавата отдава летището без ясен план за неговото развитие. "Без да има ясна транспортна комуникационна схема за връзките на летището със столицата, без да е ясно доколко предвижданото развитие на летището ще бъде адекватно от гледна точка на въздействие върху околната среда", изтъкна Данчев. Припомняме, вчера на брифинг в Министерство на транспорта бе обявен са спечелил конкурса за концесионер на летището консорциумът "Софткънект" (френският фонд "Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС" в партньорство с оператора "Флугхафен Мюнхен"), спечелил с 86.12 точки. "Флугхафен Мюнхен" е операторът на летището в Мюнхен.

Пистата на Летище София е в много добро работно състояние

Пистата на Летище София е в много добро работно състояние

Почиствана е 6 пъти и е пръскана с антиобледенителни вещества

БСП от 3 години се бори срещу отдаването на концесия на летище "София", с аргументи, че летището е обект от националната сигурност, засяга стратегически въпроси на държавността и на сигурността и трябва да бъде под контрола на държавата. От БСП вече внесоха предложение летището да бъде включено в забранителния списък, сигнализираха Главната прокуратура и Европейската комисия.

Днес премиерът Бойко Борисов приел избора на концесионера. Дали министър-председателят знае, че концесионерът е собственост на Баварската държава, питат левите. 

Настояват Радев да свика КСНС заради концесията на Летище София

Настояват Радев да свика КСНС заради концесията на Летище София

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт изпрати писмо до президента на България

Припомняме, че Корнелия Нинова обяви преди два месеца, че концесията е предопределена и тя ще бъде спечелена от турска фирма. Информацията по-късно бе опровергана.

Държавата не е лош стопанин, категоричен бе Данчев, който обясни: "Тези, които управляват държавата са лоши стопани."

Според левите летище "София" е печелившо дружество и държавата сама може да управлява аерогарата.