ВМРО изразява отрицателно становище относно идеята стари автобуси за междуградски превози да се оборудват с колани. Мярката е неработеща, отклонява вниманието от същинските проблеми на пътната безопаност и е предпоставка за поредната порция "схеми" в сферата на автобусните превози, обяснява общинският съветник от ВМРО и зам.-председател на комисията по "Обществен ред и сигурност" в СОС Карлос Контрера.

Според него, нещата се поставят по един двояк и подвеждащ за обществото начин. На първо място, ако желаем действително автобусите да са оборудвани с колани, то трябва да се забрани вноса и регистрацията на такива, които фабрично нямат. На второ място, да се даде срок сега регистрираните, но необорудвани да се изведат от експлоатация. Всичко друго било палиативни мерки.

Регионалната комисия прие текст за задължителни колани в автобусите

Регионалната комисия прие текст за задължителни колани в автобусите

За превозните средства от категории D1, D1Е, D или DE

Той допълва, че да се поставят някакви колани на автобуси, които фабрично ги нямат или са били премахвани, е рисково. Причината е, че няма технически норматив как да се поставят коланите, отново ще има отбиване на номера и проява на всевъзможни труд и творчество.

Според него, ако се оборудват с колани, автобусите следва да минат индивидуално одобрение, което се извършват от специализирани лаборатории, правят се тестове. Това означава да се направи индивидуално одобрение на всеки един от около 5000 стари автобуса, които извършват междуградски превози.

Истината е, че никой експерт не би се подписал под подобно нещо, поне тези, които работят с европейските технически служби. А така се оказва, че вероятно няколко души самодейци на конвейр ще подписват индивидуални одобрения за колани, които са сложени в автобусите без никакви технически изисквания в гаража на някой бай Иван.

Формално вероятно ще се изпълни слагането на колани, но технически дали ще тези колани ще осигуряват безопаност е друг въпрос. Това, че някой е заварил два болта и е монтирал един каиш с щипка не означава, че имаме колан, който ще ни пази при удар.

Босия: Искат оставката на Московски заради коланите, защо не за цвета на седалките?

Босия: Искат оставката на Московски заради коланите, защо не за цвета на седалките?

77 дни гладна стачка...

"Внасят се евтино втора-трета ръка, уж са технически изправни, но сме свидетели на стотици случаи, в които с просто око се вижда, че автобусите не са изправни. Слагането на колани на подобни стари коли е отбиване на номера и поредната далавера, която ще се извърши по документи ... Масово товарни бусове се преоборудват за транспорт на пътници. Това трябва също да се забрани, защото са опасни и не отговарят на стандартите за безопаност ... Не може да сложиш едни седалки на товарен автомобил и да возиш хора", коментира Контрера.

Решението на властта да има колани във всички автобуси - некомпетентно

Решението на властта да има колани във всички автобуси - некомпетентно

Коланите могат да влошат положението

Според него, усилията трябва да се насочат към отстраняване на техническите дефекти по пътищата, включително грешки в проектирането и драконовски контрол за спазване на правилата за движение, защото имаме много сериозен проблем с превишената скорост, например.

Друго предложение е училищни екскурзии да се изпълняват само от автобуси с фабрично поставени колани в името на безопасността на децата.

Създават Национално тол управление за контрол на пътните такси

Създават Национално тол управление за контрол на пътните такси

Регионалната комисия в НС прие проекта за тол система

Припомняме, споровете за това дали да се въведе задължение за автобусните превозвачи да оборудват превозните средства с колани започнаха още след първата тежка катастрофа с автобус тази година - на 13 април пострадалите в жестоката катастрофа на магистрала "Тракия" загиналите бяха шестима, а 22 бяха ранени. Споровете се възобновиха и когато на 23 май на входа на София ТИР с турска регистрация удари отзад автобус на градския транспорт по линията Лозен - София.

На 25 август пък автобус катастрофира в Искърското дефиле и загинаха 17 души, а 21 бяха ранени.