Адвокатите на бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, заедно с представители на гражданските организации "Изправи се.БГ" и "Зелен Младост", внесоха искания за помилване на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в президентството. Исканията са придружени от близо 4000 подписа на граждани, събрани за последните 4 дни след обявяването на окончателните им присъди.

 "През тези повече от две години в ареста и под домашен арест и двете бяха подложени на публично унижение за назидание на всеки, който би се осмелил да се противопостави на мафията в София. Целите на превенцията са постигнати. Оттук нататък ще се прекрачи предел, при който наказанието ще изглежда като изтезание", коментира лидерът на "Изправи се.БГ" Мая Манолова.

Сред аргументите за помилването са и личностите на Иванчева и Петрова, съобщиха от "Изправи се.БГ". "Иванчева има малко дете, което скоро ще направи една година и има нужда от майка си, а бабата е достатъчно възрастна, така че не може да компенсира майчините грижи. Друг мотив е, че самата Десислава Иванчева има сериозно заболяване. А Биляна Петрова също има болен родител, който има нужда от грижа", изреждат от "Изправи се.БГ". Според Манолова двете вече са поели отговорност - "унизени, оковани, при лоши условия в арестите". Тя отбеляза, че като омбудсман е показвала условията в арестите, включително снимки от следствения арест в София.

Иванчева и Петрова си търсят работа в Сливен за по-кратки присъди

Иванчева и Петрова си търсят работа в Сливен за по-кратки присъди

В София се провежда пореден протест в тяхна защита

От "Изправи се.БГ" са се ангажирали да отстояват и смекчаване наказанието на Иванчева, което тя изтърпява при строг режим. От гражданската платформа вече са намерили и работодатели, които са готови да ги вземат на работа в Сливен, когато това стане възможно.

Припомняме, че на 10 ноември Иванчева и Петрова влязоха в затвора. Десислава Иванчева беше осъдена окончателно на 6 години затвор за подкуп. Биляна Петрова трябва лежи в затвора 5 години като помагач. Двете бяха арестувани на 17 април 2018 г. с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. Още в деня на влизането на Иванчева в затвора Манолова обяви, че ще бъде отправено искане до президентството за помилването й. В събота вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че тази седмица Комисията по помилванията към президентската институция ще разгледа случая през тази седмица.