Няма планове за зимно поддържане на пътищата от Пътната агенция, алармират от Управителния съвет на Българска Браншова Камара "Пътища". Ако до 01 октомври 2021 г. не се осигурят пари на фирмите, ще стане технологично невъзможно да има адекватна подготовка.

В писмо до медиите те информират, че излизат на национален протест на 29 септември 2021 г. от 16 до 17 часа. Днес по-рано национален протест се организира и от автобусните превозвачи, подкрепен и от ресторантьорите.

Мотивите им за протеста са, че от пет месеца няма разплащане на изпълнителите от пътния бранш и това спира възможността да се извършват ремонтни дейности по вече възложени от Агенция "Пътна инфраструктура" задания.

За този период няма нови поръчки за поддържане на пътищата в нормално експлоатационно състояние, което намалява безопасността на пътищата.

Достатъчно пари няма, но пътищата през зимата ще се чистят

Достатъчно пари няма, но пътищата през зимата ще се чистят

Осигурени са над 100 милиона лева

Пътните строители съобщават, че от Агенция "Пътна инфраструктура" не обявяват нови поръчки за проектиране, независим надзор и строителство. Според тях това означава, че е спряно развитието на Републиканската Пътна Мрежа. Мнението им за това, че не се подписват договори с избраните изпълнители от проведени обществени поръчки от Агенция "Пътна инфраструктура" означава, че е спряна текущата и бъдеща дейност по основни ремонти и ново строителство.

Създадената работна група не действа достатъчно интензивно, смятат пътищарите. "У нас остава впечатлението, че нейната цел не е да е ефективна, а предлагайки неприемливи /и лишени от правно основание и логика/ варианти, да прехвърли бъдещите неблагополучия върху пътните строители. Работната група ще проведе във вторник 28 септември 2021 г. заседание, за което получихме уверения, че ще бъде последно и ще доведе до благоприятни за бранша решения, което е и желанието ни", пишат от Българска Браншова Камара "Пътища".

В браншовата камара членуват 83 организации.

ББК "Пътища" търсят законова рамка как да си вземат парите

ББК "Пътища" търсят законова рамка как да си вземат парите

Няма колебание дали парите, които се дължат, са законни или са незаконни

Припомняме, че това ще е втори голям протест, организиран от пътните строители този месец. На началото на септември те излязоха на протест в центъра на столицата - пред Народното събрание и Министерски съвет, след като по време на актуализацията на бюджета не се намери решение как да се изплатят парите, договорени от АПИ над предвидения бюджет. Вариантът, който предложи бившия финансов министър Асен Василев, бе отхвърлен от депутатите като несъстоятелен. Общо 3,7 милиарда са задълженията на държавата към строителни фирми, но от финансовото ведомство признават само въпросните 1,3 милиарда. Останалите договори са дадени на прокуратурата.  

От Браншовата камара се срещнаха както с премиера Стефан Янев, така и с президента Румен Радев, но и двете срещи завършиха с резултат, че се търсят решения. 

За зимно почистване все пак бяха отпуснати допълнителни 100 000 млн. лв. 

Комитова: Работната група "Пътища" започна подготовката за зимния сезон

Комитова: Работната група "Пътища" започна подготовката за зимния сезон

АПИ трябва да изплати около 1.3 млрд. лв. на фирми, които вече са си свършили работата