Много е рано да се говори за предварителни резултати от президентските избори, но е много важно да се следи какво ще прави ДПС. Това заяви в студиото на предаването „Денят започва” по БНТ Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл”. Според него на първия тур ще се активизира партийният вот, но за балотажа ДПС ще покачи цената си.

Симеонов коментира, че в последните седмици интуицията на Бойко Борисов го е подвела на два пъти в грешна посока. Първият път бил с номинацията на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Вторият път бил при издигането на кандидатурата на Цецка Цачева за президент.

По думите на Първанов Симеонов, ако интуицията на Борисов за Цачева се окаже правилна – управлението ще е стабилно. Ако обаче го излъже – ще се окажем в напълно различна политическа ситуация. Все пак той изрази предположението си, че по-вероятно е най-голямата политическа сила да спечели тези избори, но няма да е толкова лесно.

Симеонов прогнозира, че с обявените късно кандидати тази предизборна кампания може да остане с незавидна слава в българската история. Причината е, че вече сме в рекламната пауза и каквото и да излиза на екрана, то е платено съобщение.

Данните на „Галъп интернешънъл” показвали, че избирателната активност ще е около 60 %, което било нормално. Най-голям интерес на избори имало, когато има харизматична личност, но на тези избори не се виждала такава. Нямало никакво открояващо се събитие и Симеонов не очаква някакъв голям интерес към президентските избори.

Той смята, че референдумът няма да мине прага за признаване, но щял да предизвика интерес. Първан Симеонов очаква хората да се поблазнят от възможността да гласуват за прословутия мажоритарен елемент. Партиите също неглижирали референдума.

Инициативата за референдума сега е малко по-приглушена, защото инициаторите избраха друга политическа траектория. Прецениха, че няма да играят на тези президентски избори. Те решиха ако ще участват в политическия живот да бъде дълга игра и референдумът да е една от стъпките, коментира Първан Симеонов.

От своя страна Геновева Петрова от „Алфа Рисърч” също заяви, че не вижда партии и инициативни комитети, които да работят активно за референдума. Отчитал се нисък интерес. Дори инициаторите не проявяват активност да агитират. По думите на Петрова можели да се градят хипотези какви мотиви са стояли зад референдума – дали наистина е бил иницииран от желание да се променят политиките или стоят други интереси и инициаторите не са били докрай честни с избирателите.

Геновева Петрова отбеляза, че въпреки че президентските избори са мажоритарни и личността е изключително важна, за да се види дали може да постигне необходимите резултати, подкрепата на партиите давала по-добра начална база. Все пак не можело да се транспонира директно подкрепата за дадена партия към определен кандидат. Затова предизвикателство на кандидатите било да съберат подкрепа от привържениците на партиите.