Депутатите се скараха за пенсиите. Социалистите поискаха преизчисляване на всички пенсии. Между избора дефицит или геноцид, ние предлагаме трети: разумно финансово аргументирано и справедливо решение за пенсионерите, заяви от трибуната лидерът на червените Корнелия Нинова.

Тя цитира премиера Бойко Борисов, който казвал, че имаме сериозен ръст в икономиката и в БВП. Значи, ние работещите всяка година произвеждаме повече и БВП се увеличава, заключи соцлидерът. 

Депутатите подхванаха държавния бюджет
Обновена

Депутатите подхванаха държавния бюджет

Да се възстанови комисията по бюджетен контрол в парламента, поиска Петър Кънев

Пак според министър-председателя безработицата стигнала рекордно ниски нива, а излишъкът бил на рекордно ниво. Всичко това, по мнението й, са приходи, за да се увеличат пенсиите.

Къде са 10 милиарда от Сребърния фонд, попита Корнелия Нинова. Тя припомни, че Сребърният фонд е създаден , за да бъде буфер в пенсионната система

Оставиха майките с 380 лв.

Оставиха майките с 380 лв.

Управляващите ще стимулират ранното връщане на работа

Един милиард лева били нужни, за да се преизчислят пенсиите. Пари има, важно е каква цел си поставяш, какъв извод правиш, какъв проблем искаш да решиш, изтъкна червеният водач.

Патриотите пък се заядоха, че левите не ги подкрепили в предишния мандат, когато искали 300 лева минимална пенсия. Добре че бяха господин Симеонов и господин Каракачанов, защити се Юлиан Ангелов.

Именно двамата патриотични лидери защитавали на всички коалиционни съвети ръста на пенсиите. Йордан Апостолов от ОП се ядоса, че някои депутати дошли да търкат червения килим, а не да работят за хората.

Вие не сте радикални противници на колониалния модел, обърна се към социалистите Павел Шопов. Той каза, че сега минималната пенсия щяла да е 300 лева, ако вчера НФСБ и ВМРО били в зала, когато се гласува това предложение на червените.

Припомняме, че и днешното пленарно заседание, на което депутатите гледат държавния бюджет за 2020 година започна със скандал по повод исканото от БСП наказание за Спас Гърневски и репликите му "Червени боклуци!"

БСП иска да се вдигне максималния осигурителен доход
Обновена

БСП иска да се вдигне максималния осигурителен доход

Притискат се нискоосигурителните групи, категоричен Стойнев

Иначе вчера на извънредно заседание депутатите не успяха да приемат на второ четене докрай бюджета на Държавното обществено осигуряване и го оставиха за днес. Вчера беше приет окончателно бюджета на НЗОК.

Бюджет 2020 - в пасивна защита срещу рецесията

Бюджет 2020 - в пасивна защита срещу рецесията

Петър Илиев разсъждава върху цифрите и аргументите, и критиките

Депутатите приеха бюджета на ДОО на второ четене. Така от 1 юли 2020 г. всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 г. вкл., се увеличават с 6,7 на сто.

Отхвърлено беше предложението на БСП пенсиите за трудова дейност да се преизчислят от 1 септември 2020 г. като индивидуалният коефициент на лицето се умножи по средномесечния осигурителен доход за 2016 г.

От 1 януари догодина минималната работна заплата ще бъде 610 лева.

НС разпореди в едномесечен срок от обнародването на закона в "Държавен вестник" Министерският съвет съвместно с НОИ и НЗОК да направи анализ и разработи мерки за ограничаване на злоупотребите при получаване на краткосрочни парични обезщетения по Кодекса за социално осигуряване. При превишение над предвидените разходи по бюджета на ДОО Министерски съвет може да одобри допълнителен трансфер по реда на Закона за публичните финанси.

Увеличава се възрастта за пенсиониране на служителите от ДАНС от 60 на 63 години, а на НСО от 53 на 55 години.