"Изтребителите F-16 са сравними по възраст с МиГ-29, но заради многократните модернизации и отлична поддържка на практика усещането е, че летиш на нов самолет.".

Това заяви капитан Александър Велинов - първият българин, обучен да пилотира F-16, цитиран от Министерството на отбраната. Преди ден той се завърна в България, след като завърши първоначалния курс на ВВС на САЩ.

Посолството на САЩ: Цената за втората партида от Ф-16 за България не е определена

Посолството на САЩ: Цената за втората партида от Ф-16 за България не е определена

Тя ще пристигне през 2027 или 2028 г.

Според капитан Велинов основните разлики между двата самолета са напълно новият радар и много различен метод на работа. Разликата е и изцяло обновената авионика, с която досега българските пилоти не са свикнали.

Още 8 българи сега са в различен етап на подготовка в САЩ. Предстои съвсем скоро още един българин да започне обучение на F-16, разказа капитан Велинов.

"Наясно съм с предизвикателствата, пред които ще бъдем изправени с връщането си тук, и се надявам да оправдаем очакванията", сподели още Александър Велинов.

Румен Радев: Предстои тежко решение за Ф-16

Румен Радев: Предстои тежко решение за Ф-16

Ще можем ли да си позволим ескадрилата и дали ще можем да я платим разсрочено

Припомняме, договорът за закупуване на изтребителите Ф-16, блок 70, подписан на 12 август 2019 г. към настоящия момент е претърпял 4 изменения, които не са предадени на МВнР. Едно е изменението в договора за ракетите, като външно министерство също няма копие от договора. Това заяви в края на март външният министър Теодора Генчовска по време на парламентарния контрол, относно договора за покупка на Ф-16 и съпътстващо въоръжение.

Гарант, че ще получим американските изтребители F-16, е американското правителство. Това стана ясно през февруари 2022 г. от отговор на тогавашния военен министър Стефан Янев на въпрос относно забавянето на доставката на американските изтребители по време на парламентарния контрол.

През февруари 2022 г. стана ясно, че изтребителите Ф-16 ще се забавят - първоначално се говореше за няколко месеца, а впоследствие премиерът Кирил Петков посочи срок от две години.

Президентът Румен Радев припомни, че през 2019 г е наложил вето на решението на Народното събрание за закупуването на първите осем самолета Ф-16. Самолетът ни предоставя прекрасни бойни способности, изтъкна държавният глава, но обясни, че е наложил вето тогава заради начина, по който е сключен договорът.