Мащабна национална кампания в подкрепа на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Това поискаха от АБВ и дори поставиха под въпрос участието си в управлението именно заради Бокова.

"Българският отговор от правителството за подкрепата на Ирина Бокова сериозно закъснява", критикува на пресконференция лидерът на АБВ и президент на България 2002-2012 Георги Първанов.
Той разказа, че точно преди един месец до българското правителство е изпратено писмо от Общото събрание на ООН с покана страната ни да посочи своята номинация за поста.

„Смятам за наложително не просто да се изпрати отговор на писмото от Общото събрание на ООН за кандидатура за поста генерален секретар от България, но и да се организира мащабна национална държавна кампания за подкрепа на Ирина Бокова", заяви Първанов.

АБВ лидерът се върна назад във времето и си спомни как по време на надпреварата на Бокова за поста генерален директор на ЮНЕСКО българската държава е застанала с цялата си дипломатическа мощ и с всички сили е подкрепяла Ирина Бокова.

Първанов обърна внимание и на това, че някои държави от Източна Европа вече имат издигнати кандидати.

Забавянето от страна на българското правителство може да повлияе на крайния резултат на кампанията на Бокова, смята още Първанов.

"Неясната позиция и евентуалното грешно решение на българското правителство по въпроса с кандидатурата на България за генерален секретар на ООН, може да радикализира поведението на АБВ по външната политика на правителството и това е един от проблемите, които могат да доведат до крайни решения относно участието ни в управлението", заплаши лидерът на АБВ и отказа дори да си помисли върху хипотезата правителството да не подкрепи Ирина Бокова.

"Ако това се случи, ще бъде катастрофа за българската дипломация", отсече Първанов.

Попитан дали ако все пак се развие такъв сценарий, АБВ ще си тръгне от управлението, Първанов лаконично отговори: "Казах го внимателно и дипломатично, защото на този етап се опитваме да говорим на дипломатичен език. Но езикът може и да загрубее, това не бива да звучи като заплаха, а просто като реална преценка."

От АБВ сигнализираха и за това, че някои от българските дипломати си позволяват да работят против кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.
„Нашата подкрепа на кандидатурата ѝ е много категорична и апелираме Министерството на външните работи да не протака, да не шикалкави, а да придвижи веднага писмото с персоналната номинация с името на Ирина Бокова до ООН", поиска Георги Първанов.