Съюзът за стопанска инициатива е подал сигнали до ДАНС и МВР за организация за купуване на гласове за предстоящите избори за ЕП и Народно събрание на България.

Това съобщи пред журналисти в Пловдив заместник-председателят на ССИ Теодор Дечев, цитиран от БТА.

Той поясни, че сигналите са общо три. От тях два са за Велико Търново, а един за Чепеларе.

Дечев обясни, че в община Златарица (област Велико Търново) е създадена организация за купуване на гласове. Цената на един глас варирала от 30 до 100 лева. Във Велико Търново застъпници за изборите били получили по десет лева аванс от политическа сила да осигурят гласове за нея на вота. Ако това стане, застъпниците щели да получат останалата част от парите.

В Чепеларе е локализирано място, където се създава организация за купуване на гласове.

Получихме сигнали от наши съмишленици и граждани с будна
съвест и ги веднага уведомихме компетентните органи, коментира Дечев.

Припомняме, Съюзът за стопанска инициатива обяви награда от 10 000 лева за всеки, който представи убедителни доказателства за купуване и продажба на гласове, които могат да издържат в съда.

Готови сме да увеличим наградата, защото търговията с гласове на изборите опорочава не само изборния процес, а и демокрацията в страната.

Това явление вреди на цялото общество и бизнеса и нетърпимостта към него трябва да бъде от всички, добави  Дечев.

За news.bg Дечев коментира, че става въпрос за две партии, но отказа да ги назове с обяснението, че всеки е невинен до доказване на противното. Те си знаят кои са, допълни той.