Валери Жаблянов е притеснен за двустранните отношения с Македония. Затова той поиска премиерът да дойде в зала и да обясни, като му падне карантината.

Отношенията между България и Северна Македония през последния месец се развиват на ниво правителство, заяви от трибуната той.

Жаблянов подчерта, че югозападната ни съседка иска анекс на договора за приятелство с България. Добавянето на анекс към Договора за приятелство е от компетенциите на българския парламент, заяви Жабланов.

Прогресивните социалисти питали премиера, но председателят на Народното събрание отклонила въпроса им с аргумента, че той е в компетенцията на външния министър. Вашето отклоняване на въпроса е един административен политически финт, обвини той Караянчева.

Македонски депутат: Заев и Борисов може да се разберат за Гоце Делчев

Македонски депутат: Заев и Борисов може да се разберат за Гоце Делчев

Македонец в регионалния смисъл на думата, българин в етническия...

Припомняме, на заседанието на Европейския съвет от 18 октомври 2019 г. нямаше съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз. Тогава Франция бе против. Френският президент Еманюел Макрон ден по-рано настоя, че ЕС първо трябва да реформира процеса на присъединяване, за да го направи обратим.

Преди това, на 30 септември 2019 г. на среща при президента Румен Радев бе решено, че България не дава безусловна подкрепа на Северна Македония за процеса й към присъединяване към ЕС.

Седмица преди това държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща по темата Северна Македония, след като стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември 2019 г., беше определена като "най-безплодната", тъй като на нея отново не бе постигнато единодушие относно въпроса с Гоце Делчев. В последно време преговорите за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Месеци по-рано вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пръв заяви, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС, а вчера дори и намекна, че ВМРО може да излезе от управлението. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.

Македония да спазва Договора и да не предава бъдещето си, настоява Захариева

Македония да спазва Договора и да не предава бъдещето си, настоява Захариева

Не България измислила добросъседството като критерий за членство в ЕС

Възлово се оказа отказът на България да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО Гоце Делчев на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

На 1 август 2017 г. страната ни подписа със Северна Македония Договор за добросъседство. Две години по-късно на среща на двамата държавни глави в Познан Борисов и Заев бяха единодушни, че подписването на Договора е довело до положителен тласък в партньорството между двете страни и е допринесло за разрешаване на конфликта с името на западната ни съседка и сключването на Преспанския договор - договора с Гърция, който доведе до приемането на името Северна Македония и отпуши пътя на западната ни съседка към Европейския съюз и НАТО.

Македония: България няма интерес да ни пречи по пътя към ЕС

Македония: България няма интерес да ни пречи по пътя към ЕС

Новоизбраните македонски вицепремиер и външен министър не очакват страната ни да създава пречки при преговорите