С България не разговаряме за езика и идентичността, това въобще не е на масата на преговорите. Разговаряме за португалското предложение за посредничество. Това заяви премиерът на РС. Македония Зоран Заев пред македонската информационна агенция МИА.

Според него предложението на Португалия за посредничество се съобразява с настояването на македонската страна за тяхната представа за идентичност и език и с българската позиция. Думите му са преди утрешното посещение в София.

Евроинтеграцията на Северна Македония обсъдиха Радев и Заев

Евроинтеграцията на Северна Македония обсъдиха Радев и Заев

Договорено бе през следващите дни Заев да направи посещение в София

Припомняме, утре - 17 юни се очаква делегация от Македония да се срещне с министрите от служебния кабинет "Янев". Ще се проведат разговори и в общата политическа картина, и в дълбочина и конкретика в търсене на подходящи решения, които са в интерес на двете страни и народите им", обясни премиерът Стефан Янев.

Припомняме, миналата седмица след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят й от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал. "Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев", заяви Ангел Димитров.

На предишното заседание на комисията е била блокирана и една забележка на българските историци за учебниците в РСМ, в което се третирало времето и личността на цар Самуил. Според Ангел Димитров подходът на македонските историци е манифест на нежеланието да се промени каквото и да било в интерпретацията на миналото.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г. и имаше за цел да изглади противоречията между двете страни за общата история. Още през 2019 година тогавашния вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов предупреди, че разговорите зациклят, но и че компромис не може да се направи.

Като цяло негативните констатации за провал се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Паралелно с това опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС се увеличават, като за започване на прегоровите се изказа и германският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на външния министър на Берлинския процес.

Миналата седмица на двудневно посещение у нас бе и министър-председателя на Албания Еди Рама.